eur:
389.2
usd:
363.48
bux:
68098.31
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ma mindkét szlovákiai magyar párt bejutna a parlamentbe

Mindkét szlovákiai magyar párt bejutna a pozsonyi parlamentbe, ha most tartanák a választásokat - derül ki egy friss felmérés eredményéből.

A pozsonyi Focus közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint a Robert Fico vezette Smer megszerezné a 150 parlamenti mandátum majdnem felét, 70-et. A szociáldemokrata szavazna a megkérdezettek 43,1 százaléka. A júliusi adatokhoz képest ez 1,4 százalékos növekedés.

A felmérés szerint összesen hét párt jutna be a parlamentbe. Bár a két magyar párt, a Híd és az MKP támogatottsága is némileg visszaesett az elmúlt két hónap alatt, a parlamentbe így is bekerülnének.

Míg júliusban a Híd magyar-szlovák párt a negyedik lett volna, 6,9 százalékkal és 11 mandátummal, mostani támogatottsága 5,9 százalék és kilenc mandátum. Az MKP a hetedik helyen futna be. A tavaly júniusban a parlamentből kiesett magyar pártra ezúttal a megkérdezettek 5,8 százaléka szavazott volna, ami nyolc képviselőt biztosítana a törvényhozásban. A legutóbbi, júliusi felméréssel szemben ez fél százalékkal és két képviselői hellyel kevesebb.

Ami a további elosztást illeti, a második helyen a legnagyobb kormánypárt, a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezn 12,8 százalékos támogatottsággal, ami 21 mandátumot jelent. A Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) kilenc százalékkal és 15 képviselővel a harmadik hely jutna. A kereszténydemokraták támogatottsága az utóbbi két hónap alatt majdnem három százalékkal visszaesett.

Megerősödött viszont az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt, Ján Slotával az élen, amely a negyedik lett a felmérésben. Míg júliusban 5,8 százalékot és 10 mandátumot kapott volna, most 8,5 százalék támogatná, ami 14 mandátumra lenne elegendő.

Az ötödik hely a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párté nyolc százalékkal és 13 képviselővel. A párt, amely következetesen ellenzi az euró-mentőcsomagot 1,9 százalékkal erősödött.

A volt balközép kormánykoalíció két pártja - a Smer és az SNS - együttesen 84 mandátummal többséget szerezne a parlamentben, tehát gond nélkül kormányt tudnának alakítani.

A Focusnak válaszolók összetétele tükrözte az ország lakosságának nemzetiségi összetételét is.

A felmérést 1004 fős országos mintán végezték el szeptember 6. és 13. között. Elemzők szerint nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az adatokból, főleg z MKP esetleges bejutását illetően, más közvélemény-kutató intézetek korábbi felmérései szerint ugyanis a párt nem érné el az öt százalékos küszöböt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×