eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Meghökkentő ötletek a tb-csalások visszaszorítására

Évente 20 milliárd euróval, azaz 5345 milliárd forinttal károsítják meg a csalók a francia társadalombiztosítást egy parlamenti jelentés szerint. Az összeg éppen 44-szer több annál, mint amit az ellenőrök tavaly feltártak.

A francia politikai elit évek óta tudatában van annak, hogy a társadalombiztosítás hatalmas károkat szenved a csalások miatt, ám a visszaélések nagyságáról eddig csak találgatások jelentek meg. Ráadásul a kérdés korábban gyakorlatilag tabutémának számított - politikailag nem volt korrekt erről beszélni -, a gazdasági válság azonban alaposan felkavarta az állóvizet.

A jelenséggel szemben az év elején háborút hirdető Xavier Bertrand munkaügyi miniszter néhány hónapja még azt mondta, becslése szerint éves szinten "több milliárd eurós" kiesésről van szó, ezek után érthető, hogy a Dominique Tian kormánypárti képviselő által jegyzett jelentés most sokkolta a közvéleményt.

A dokumentum 8 és 16 milliárd euró közötti összegre becsüli a fekete munka miatt kieső tb-bevételt, a táppénzzel, a családi pótlékkal és más szociális juttatásokkal való visszaélés nagyságát pedig 2-3 milliárd euróra. A képviselő szerint a francia vállalatok 10-12 százaléka gyakorlatilag törvényen kívül működik, a feketén foglalkoztatott alkalmazottak aránya pedig 5-7 százalék körül mozog.

A politikus dicséretesnek tartja ugyan a visszaélések felderítésére fordított eddigi kormányzati erőfeszítéseket, ám úgy véli, lényegesen komolyabb intézkedésekre van szükség. A helyzet rendezésére munkatársaival 53 pontos javaslatcsomagot állított össze, melyben a csalók kiszűrésére a különböző, például az adóhatóság és a bankok által kezelt adatbázisok keresztezését indítványozza.

De kifejezetten meghökkenő ötletek is felbukkannak: az állami szférában tapasztalható túlzott hiányzások visszaszorítására például egy úgynevezett jelenléti prémium bevezetését javasolja. Az egyik marseille-i kórházban kipróbált eljárás lényege az, hogy a munkáltató egyösszegű pénzjutalmat fizet azoknak a dolgozóknak, akik egy naptári évben egyszer sem hiányoztak munkahelyükről. "Ez a politika kifejezetten sajnálatos, de a tapasztalatok szerint azonnali eredménnyel jár" - fogalmaz a témával kapcsolatosan a kormánypárti képviselő a minisztertanács által szerdán megvitatott jelentésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×