eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

A földrengés döbbenetes utóhatása: Japánban városokat önt el a dagály

Annyira elmozgatta a japán szigeteket a pusztító hatású, márciusi földrengés, hogy egyes városokban dagály idején tengervíz árasztja el az utcákat.

A Japán észak-keleti részén fekvő Isinomaki hatalmas halpiacáról, a manga múzeumáról és arról híres, hogy ott található a New York-i Szabadságszobor másolata.

A halászváros március közepe óta már arról is ismert, hogy naponta kétszer a dagály elönti a part menti utcákat. Ilyenkor térdig ér a víz, ami halakat és törmeléket hoz magával. Az emberek vagy gumicsizmába bújnak, vagy otthonukba zárkóznak.

"Kinézek az ablakon, és olyan, mintha a tengerben lenne a házunk" - meséli Takahasi Josiko, az egyik helyi lakos. A március 11-i, több mint 9-es erősségű földrengés, amelyet pusztító szökőár kísért, lehúzta és elmozdította a japán szigeteket. A cunami sok helyen megrongálta a tengeri védőfalakat. Ezért fordul elő, hogy egyes tengerparti városok dagály idején részben víz alá kerülnek.

Isinomaki sok szempontból szerencsés város, több kerülete nagyobb pusztítás nélkül megúszta a cunamit. Dagály idején a vízszint nem éri el a magasan álló lakóházakat, azonban az utcákon autóval sem lehet közlekedni, a WC-ket pedig nem lehet használni.

Az apály előtti percekben hirtelen megtelnek az utcák hazaigyekvő emberekkel. "Délután három órára megpróbálom elvégezni minden dolgomat" - mondta egy férfi. Hasonló a helyzet Onagava és Keszennuma kikötőkben, ahol elhagyott házakat és raktárakat áraszt el dagálykor a víz.

Tudósok szerint a várost most már állandóan elönti majd a tenger dagály idején. Japán az észak-amerikai tektonikai lemezen helyezkedik el. A csendes-óceáni lemez idáig alatta volt, de a földrengés idején az északi lemez alácsúszott. Emiatt a tengerfenék öt méterrel megemelkedett, míg például az epicentrumhoz legközelebbi Isinomaki város egyes részei öt méterrel elmozdultak, és több mint egy métert süllyedtek.

A lakosok furcsa helyzetbe kerültek: mivel házaik nem károsodtak jelentő mértékben, nem jár nekik biztosítási kártérítés, pedig naponta kétszer víz alá kerül a város. A házakat nem tudják eladni, és még mindig fizetniük kell lakáshiteleiket. Az állandó áradások miatt az építőmunkások csak néhány órát tudnak dolgozni, és az áramellátást csak két hete állították helyre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×