eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szemcsepp gyógyíthatja a rövidlátást

Megtalálta a rövidlátásért felelős gént egy brit tudósok által vezetett nemzetközi kutatócsoport. Azt ígérik, hogy a veszélyeztetett fiataloknál szemcseppekkel lesz megelőzhető a rövidlátás, szemétbe kerülhet a szemüveg.

A londoni King's College tudósai által vezetett nemzetközi kutató csoport a Nature Genetics című tekintélyes szaklapban közöl leírást vizsgálatai eredményéről, miszerint a rövidlátást okozó gén felfedezése lehetővé teszi a rendellenesség kifejlődését vagy fokozatos romlását gátló szemcseppek előállítását.

Egyre több gyerek ül a számítógép képernyője előtt, egyre kevesebb időt töltenek a szabadban, a napfényen. Emiatt nő a rövidlátók száma. A szemgolyó megnagyobbodik, elkezdődik az egyre romló folyamat, amit jelenleg még nem lehet megállítani, megoldást csak a szemüveg vagy a kontaktlencse jelent.

A kutatók azzal kezdték a kérdéses gén felfedezésének munkáját, hogy egybevetették négyezernél több angliai iker DNS-mintáit. Az ikerpárok alkalmasabbak másoknál az ehhez hasonló vizsgálatokhoz, mert jól összehasonlítható a csak az egyik ikren alkalmazott módszerek hatása.

A kezdeti adatok birtokában terjesztették ki a génvizsgálatot 13 ezer brit, holland és ausztrál emberre. Kiderült, hogy a britek negyvenöt százalékának a szervezetében ott van a rendellenességet okozó gén, és akinél kettő is található ezekből, az nagy valószínűséggel rövidlátó lesz.

Mivel az ok a génekben keresendő, az is törvényszerű, hogy amennyiben valakinek az egyik szülője rövidlátó, három az egyhez az esélye arra, hogy örökli ezt, ha pedig mindkét szülő miópiás, a gyermekek közül ötven százalék számíthat arra, hogy rövidlátás miatt szemüvegviselésre kényszerül. A nagyon erősen rövidlátóknál fennáll a retinaleválás veszélye.

A tíz éven belül bevethető szemcsepp nem segít majd a rövidlátó felnőtteken, de gyermekeik elkerülhetik a rendellenesség kifejlődését. Mit tehetnek a veszélyeztetettek addig is, amíg bevezetésre kerül a gyógyszer? A szakértők azt tanácsolják, hogy tornáztassák a szemüket: naponta néhányszor menjenek ki a szabadba, és fókuszáljanak egy távoli pontra. Különösen azoknak ajánlják ezt, akik sokat komputereznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×