eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jeladásnak szánta a kormányfő a kisebbségi miniszter kinevezését

Németországban a legnépesebb kisebbséget a törökök alkotják. Ennek ellenére némi meglepetést keltett, hogy Alsó-Szászországban a kormányfő kabinetje átalakításakor egy török származású nőt nevezett ki a szociális minisztérium élére.

A most 39 éves Ayül Özgan már Hamburgban jött a világra, szülei a hatvanas években Anatóliából vándoroltak be Németországban. Az iszlám vallású jogásznő hat éve tagja a jelenleg Alsó-Szászországban kormányzó Kereszténydemokrata Uniónak, két évvel ezelőtt bekerült szülővárosa helyi törvényhozásába, ahol pártja gazdaságpolitikai szóvivője lett.

Christian Wulff, az alsó-szász tartomány kereszténypárti kormányfője a hét végén alakította át kabinetjét és azzal magyarázta Ayül Özgan szociális miniszterré történt kinevezést, hogy ezt jeladásnak szánja az országban élő törökök számára a sikeres integráció bizonyítására.

Megfigyelők szerint Christian Wulff döntése igen előnyös lehet a Kereszténydemokrata Unió szempontjából, mert a német állampolgársággal rendelkező és ezért választójogot élvező törökök száma megközelíti a 700 ezret.

Ayül Özgan a tárca átvételekor hangsúlyozta, hogy magas beosztását komoly kihívásnak tekinti, és nem kíván csupán a törökök szószólója lenni, annak ellenére, hogy férje is török, és gyermeküket a két kultúra szellemében, két nyelven nevelik.

Egy korábbi interjúban elmondta azt is, hogy úgy érzi: teljesen beilleszkedett a német társadalomba, mégis nem egyszer a bevásárlás során kicsit kívülállóként kezelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×