INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Jeladásnak szánta a kormányfő a kisebbségi miniszter kinevezését

Infostart / InfoRádió
Németországban a legnépesebb kisebbséget a törökök alkotják. Ennek ellenére némi meglepetést keltett, hogy Alsó-Szászországban a kormányfő kabinetje átalakításakor egy török származású nőt nevezett ki a szociális minisztérium élére.

A most 39 éves Ayül Özgan már Hamburgban jött a világra, szülei a hatvanas években Anatóliából vándoroltak be Németországban. Az iszlám vallású jogásznő hat éve tagja a jelenleg Alsó-Szászországban kormányzó Kereszténydemokrata Uniónak, két évvel ezelőtt bekerült szülővárosa helyi törvényhozásába, ahol pártja gazdaságpolitikai szóvivője lett.

Christian Wulff, az alsó-szász tartomány kereszténypárti kormányfője a hét végén alakította át kabinetjét és azzal magyarázta Ayül Özgan szociális miniszterré történt kinevezést, hogy ezt jeladásnak szánja az országban élő törökök számára a sikeres integráció bizonyítására.

Megfigyelők szerint Christian Wulff döntése igen előnyös lehet a Kereszténydemokrata Unió szempontjából, mert a német állampolgársággal rendelkező és ezért választójogot élvező törökök száma megközelíti a 700 ezret.

Ayül Özgan a tárca átvételekor hangsúlyozta, hogy magas beosztását komoly kihívásnak tekinti, és nem kíván csupán a törökök szószólója lenni, annak ellenére, hogy férje is török, és gyermeküket a két kultúra szellemében, két nyelven nevelik.

Egy korábbi interjúban elmondta azt is, hogy úgy érzi: teljesen beilleszkedett a német társadalomba, mégis nem egyszer a bevásárlás során kicsit kívülállóként kezelik.


A címlapról ajánljuk