INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Ki járt jól Merkel londoni villámlátogatásával?

Infostart / InfoRádió
Angela Merkel német kancellár csütörtökön Angliában tárgyalt Gordon Brown miniszterelnökkel. A találkozó színhelye a chequers-i kastély, a brit kormányfők vidéki rezidenciája volt. Angela Merkel tulajdonképpen egy tudományos kitüntetés átvétele céljából érkezett, és mivel látogatása rövid ideig tartott, nem volt módjában tárgyalni az ellenzék vezetőjével, David Cameronnal.

Kommentátorok különösnek tartják, hogy Angela Merkel kancellár nem talált időt legalább rövid eszmecserére a májusi választáson győzelemre esélyes konzervatívok vezérével. Ehelyett berlini találkozóra hívta meg, de kérdéses, lesz-e ideje David Cameronnak külföldre utazni a kampányidőszakban.

Talán a konzervatív politikus ismert euroszkepticizmusa az oka mostani mellőzésének? - merülhet fel a kérdés. Angela Merkel igencsak rosszallotta, amikor a brit konzervatív párt EP-képviselői kiléptek az Európai Parlament néppárti frakciójából, mert hangsúlyozni kívánták, hogy Brüsszel részéről kevesebb beleszólást követelnek a nemzeti ügyekbe. De a kancellár ennek ellenére sem negligálhatja azt a politikust, aki május után Nagy-Britannia miniszterelnöke lehet.

Tény, hogy Angela Merkel csak fél napos látogatásra érkezett Angliába, s elsősorban azzal a céllal, hogy kitüntetést vegyen át a brit tudományos akadémiától, azaz a Royal Society-től, politikusi pályafutását megelőző fizikusi kutatómunkája elismeréseképpen. Ezt a programot toldotta meg a kormányfői eszmecserével, amelynek témaköre Európa pénzügyi helyzete, az afganisztáni háború, Irán atomhatalmi ambíciója, a közel-keleti helyzet rendezése, továbbá nemhivatalosan, bizonyára a brit kormánycsere eshetősége volt.

Amikor Nicolas Sarkozy francia államfő tárgyalt néhány hete Gordon Brown miniszterelnökkel, talált rá módot, hogy a francia nagykövet rezidenciáján eszmecserét folytasson David Cameronnal, pedig ő is ellenzi a brit politikus euroszkepticizmusát. Angela Merkel viszont valóban rövidre szabta angliai útját. De míg Gordon Brownnak kétségtelenül jól jön, hogy a német kancellárral mutatkozhatott, talán David Cameron sem járt rosszul, mert támogatói jelentős része azokból a britekből kerül ki, akik helyeslik euroszkepticizmusát.


A címlapról ajánljuk