eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk

Ki járt jól Merkel londoni villámlátogatásával?

Angela Merkel német kancellár csütörtökön Angliában tárgyalt Gordon Brown miniszterelnökkel. A találkozó színhelye a chequers-i kastély, a brit kormányfők vidéki rezidenciája volt. Angela Merkel tulajdonképpen egy tudományos kitüntetés átvétele céljából érkezett, és mivel látogatása rövid ideig tartott, nem volt módjában tárgyalni az ellenzék vezetőjével, David Cameronnal.

Kommentátorok különösnek tartják, hogy Angela Merkel kancellár nem talált időt legalább rövid eszmecserére a májusi választáson győzelemre esélyes konzervatívok vezérével. Ehelyett berlini találkozóra hívta meg, de kérdéses, lesz-e ideje David Cameronnak külföldre utazni a kampányidőszakban.

Talán a konzervatív politikus ismert euroszkepticizmusa az oka mostani mellőzésének? - merülhet fel a kérdés. Angela Merkel igencsak rosszallotta, amikor a brit konzervatív párt EP-képviselői kiléptek az Európai Parlament néppárti frakciójából, mert hangsúlyozni kívánták, hogy Brüsszel részéről kevesebb beleszólást követelnek a nemzeti ügyekbe. De a kancellár ennek ellenére sem negligálhatja azt a politikust, aki május után Nagy-Britannia miniszterelnöke lehet.

Tény, hogy Angela Merkel csak fél napos látogatásra érkezett Angliába, s elsősorban azzal a céllal, hogy kitüntetést vegyen át a brit tudományos akadémiától, azaz a Royal Society-től, politikusi pályafutását megelőző fizikusi kutatómunkája elismeréseképpen. Ezt a programot toldotta meg a kormányfői eszmecserével, amelynek témaköre Európa pénzügyi helyzete, az afganisztáni háború, Irán atomhatalmi ambíciója, a közel-keleti helyzet rendezése, továbbá nemhivatalosan, bizonyára a brit kormánycsere eshetősége volt.

Amikor Nicolas Sarkozy francia államfő tárgyalt néhány hete Gordon Brown miniszterelnökkel, talált rá módot, hogy a francia nagykövet rezidenciáján eszmecserét folytasson David Cameronnal, pedig ő is ellenzi a brit politikus euroszkepticizmusát. Angela Merkel viszont valóban rövidre szabta angliai útját. De míg Gordon Brownnak kétségtelenül jól jön, hogy a német kancellárral mutatkozhatott, talán David Cameron sem járt rosszul, mert támogatói jelentős része azokból a britekből kerül ki, akik helyeslik euroszkepticizmusát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×