eur:
395.37
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Tíz év múlva csak segélynek megfelelő járadékra számíthatnak a nyugdíjba vonulók

Zord idők várnak a keletnémet nyugdíjasokra, a társadalombiztosítási pénztár ugyanis szinte tátong az ürességtől - ezért félő, hogy a 2020-tól nyugdíjba vonulók legfeljebb már csak a szociális segélynek megfelelő havi járulékra számíthatnak.

Németország újraegyesítését követően a keletnémet nyugdíjakat is a nyugati országrészben fizetett összegekhez alakították - habár mind a mai napig az egykori NDK-ban élők alacsonyabb nyugdíjat kapnak, mint a nyugati tartományokbeli honfitársaik.

Az ország szövetségi rendszeréből fakadóan a nyugdíjfizetés is a tartományok hatáskörébe tartozik. A keleti tartományok már az újraegyesülés óta jóval magasabb munkanélküliséggel küzdenek, mint a nyugati országrész, következésképpen a társadalombiztosítási alapba is lényegesen kevesebb összeg folyik be.

A részidős vagy félnapos munkára alkalmazottaktól is magától értetődően alacsonyabb tb-járulékit vonnak, így nem meglepő, hogy a nyugdíjalap az egykori NDK-ban lassan kiapadóban van. A Berlinben működő gazdaságkutató intézet felmérése riasztó adatot tartalmaz, ugyanis a szakértők kiszámították, hogy tíz év múlva az akkor nyugdíjba vonulók a jelenlegi szociális segélynek megfelelő havi járulékra számíthatnak, hacsak nem történik időközben újabb gazdasági csoda.

Ezzel ugyan senki sem számol komolyan a jelenlegi helyzetben, de köztudott, hogy az ezredforduló óta hivatalban lévő kormányok egyre hangosabban szorgalmazzák a magánnyugdíjalapba történő befizetéseket, miközben sötét színekkel ecsetelik azon dolgozók kilátásait, akik csupán a társadalombiztosításra hagyatkozva reménykednek a békés, anyagi nehézségektől mentes öregkorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×