eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mégsem kap uniós mentőövet Görögország

A korábbi ígéreteknek és kiszivárogtatásoknak ellentmondva az Európai Unió mégsem menti ki azonnal súlyos költségvetési hiánnyal küszködő Görögországot. Az athéni büdzsé állapota miatt spekuláció indult az euró ellen, ám meglepetésre a német kormány mégsem akar mélyen a zsebébe nyúlni, hogy kisegítse a görögöket.

Felemás megoldás, vagy éppen nem megoldás született az EU-csúcson, amely az egész eurózónát fenyegető görög adósságproblémával foglalkozott. Bár a találkozó előtt éppen egy német kormányilletékes szivárogtatta ki azt, hogy Németország áll az élére a segélyakciónak, Angela Merkel német kancellár volt az, aki Brüsszelben rálépett a fékre.

A zárónyilatkozat így semmilyen konkrétumot nem említett arról, hogyan segítené ki a több tagállam a 13 százalékos költségvetési deficitet felhalmozott Görögországot, ahol máris tüntetnek a hiánycsökkentő program ellen.

Eredetileg Franciaország és Németország közösen dolgozott volna ki egy programot, de még az EU motorjának számító két állam sem tudott egyetérteni. Ennek fő oka, hogy az EU-t javarészt finanszírozó német adófizetőket mélységesen felháborítja, hogy ők fizessék ki a számlát az egymást követő görög kormányok költekezéséért, azért, hogy azok masszírozták a statisztikákat, és hogy nem tudták hatékonyan beszedni az adókat.

Elemzők azt várták, hogy Németország, amely tart attól, hogy a hitelezőknek a görögök iránti bizalmatlansága a német állampapírok hozamára is kihathat vállalja az áldozatot. Ehelyett úgy tűnik, Angel Merkel kancellár inkább saját választói érzéseire figyelt. A kancellárasszony tagadta, hogy magára hagyták volna Athént, és azt mondta: annak előbb el kell indítania a deficitcsökkentő programot. Azaz: ott vágjon vissza a költségvetési kiadásokból, ahol tud.

Az EU-csúcs zárónyilatkozata még keményebben fogalmaz: Görögországban minden szükségest és akár további lépéseket is meg kell tennie, hogy 2012-re ledolgozza a hiányt. A dokumentumból az derült ki, hogy az EU közbelép, ha Athénnek gondjai lesznek áprilisban, vagy májusban adóssága újrafinanszírozásával. Részletes mentőterv azonban nincs.

A csúcson az is kiderült, hogy továbbra is komolyak a nézetkülönbségek Európában a görög válságról. Hollandia például azt akarta, hogy Athén forduljon az IMF-hez, a német és francia vezetők azonban hallani sem akarnak arról, hogy az eurozóna egyik tagállama a Washington által befolyásolt Valutaalapnál kilincseljen. Viszont, azonnali pénzügyi segítséget sem adnak a modernkori történelme során többször becsődölt görög államnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×