eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Élő robotot építettek amerikai tudósok, de vannak súlyos aggályok is

Az új tudományos szenzáció félig gomba, félig pedig gép.

Egy kerekes robot gördül a padlón, míg a tengeri csillaghoz hasonlító társa furcsán rángatózva vonaglik előre. Nem sok közös van bennük, hacsak az nem, hogy mindkét szerkezetet egy élő organizmus, az ördögszekér-laskagomba (Pleurotus eryngii) irányítja – írja a CNN.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói a gomba micéliumának, vagyis fonalszerű sejtjeinek szálait növesztették a robot irányítórendszerébe. Így a szerkezet – akárcsak a gomba – érzékeli a fényt és reagál a környezet változásaira. Ezek a kezdetleges szerkezetek beláthatatlan távlatokat nyitnak a robotikában,

létrehozva egy teljesen új családot, amelyben a gépi elemeket élő szervezetek, növények vagy állatok sejtjeivel, szöveteivel építik össze.

Bár a biohibridnek is nevezett robotok egyelőre még nem merészkedtek túl a laboratóriumokon, a kutatók abban reménykednek, hogy egy napon a robotmedúzák fedezhetik fel az óceánokat, a spermiummal működő robotok oldhatják meg a meddőség problémáját, míg kiborg csótányok kereshetnek túlélőket egy földrengés után a romok között.

"A felismerés és a válasz kettőse az ember által teremtett mesterséges, számítógépes világban is létezik, akárcsak a biológiában. De az utóbbi sokkal jobb megoldásokat kínál, mint az ember alkotta gépek" – nyilatkozta Robert Shepherd, aki nemrég cikket írt a témával kapcsolatban a Science Robotics című folyóiratban. A Cornell Egyetem professzora még hozzátette: "A biohibridizáció egy kísérlet arra, hogy olyan összetevőket találjunk a biológiai világban, amelyek működését ha megértjük, felhasználhatjuk azokat a mesterséges rendszereink irányítására."

Az általa irányított Biorobot Laboratóriumban elsőként az ördögszekér-laskagombával kezdtek kísérletezni. Azért választották ezt a fajtát, mert igénytelen és gyorsan növekszik. Kitenyésztették a gomba fonalszerű struktúráit vagy micéliumát, amelyekkel hálózatokat próbálnak létrehozni. A micéliumhoz kötött elektródákkal el lehet vezetni az abban keletkező kis elektromos jeleket. A robotok így képesek érzékelni a külvilág változásait, reagálni azokra, vagy kommunikálni az emberrel.

Kicsit úgy működnek, mint az agy neuronjai.

Andrew Adamatzky, a bristoli Nyugat-Anglia Egyetem professzora ugyancsak gombákkal kísérletezik. Ő a számítógépet próbálja felturbózni élő részekkel, bár saját bevallása szerint a tudósok még nem teljesen értik, hogyan tudnak ezek a primitív élőlények elektromos jeleket előállítani. "Ezt senki sem tudja pontosan, noha minden élő sejt képes erre" – mondta Adamatzky, aki szakértelmével szintén segít a Cornell Egyetem kutatóinak.

A tudóscsoport egyik legfontosabb feladat az volt, hogy olyan rendszert építsen, amely alkalmas a micéliumból származó gyenge elektromos jelek érzékelésére és azokat fel tudja használni a robot vezérlésére is. Mivel a micélium rendkívül vékony, azt a megoldást választották, hogy az érzékelő elektródákat körbenövesztették a gombával, így biztosítva a stabil csatlakozást. Anand Mishar, a program egyik vezető kutatója egy elektromos interfészt fejlesztett ki, amivel pontosan le lehet olvasni a micélium elektromos aktivitását. Ebből aztán digitális jeleket hoznak létre, és ezekkel irányítják az egész gépet vagy annak mozgó részeit.

A robotok képesek mozogni a micéliumok által generált elektromos impulzusok hatására, de még a fényviszonyok változásaira is reagáltak.

Például amikor a kutatók ultraibolya fénnyel világították meg a robotokat, azok megváltoztatták mozgásukat és a haladásuk irányát is. „A gombák nem igazán szeretik a fényt. A világítás erősségének változását a robot is követi. Gyorsabban mozog, vagy távolodik a fénytől"– mondta Shepherd professzor.

Úgy tűnik, a sokféle élő szervezet közül egyelőre a gombák a legígéretesebbek, a hibrid vagy biorobotok szempontjából. Egyszerűségük, igénytelenségük miatt könnyebb életben tartani a sejtjeiket. "Mivel remekül ellenállnak a környezet változásainak, kiváló alkotói lehetnek a mezőgazdaságban, vagy a mélytengeri kutatásban használható robotoknak" – mesélte a CNN-nek Victoria Webster-Wood, a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem docense.

"Az eddigi biorobotok fénnyel működtek, de a jövőben inkább a vegyi anyagok lesznek az irányítás eszközei"

– mondta Sheperd professzor. Példaként említette, hogy a mezőgazdaságban olyan felügyelő robotokat lehetne használni, amelyek a talaj kémiai összetételét folyamatosan elemzik, és ehhez igazítják a haszonnövényeknek szánt tápanyagok összetételét, mennyiségét. De a kártevők megjelenését is ezek alapján tudják kellő időben észrevenni és már adagolhatják a megfelelő növényvédő szereket.

A gombákat persze a számítógépek fejlesztésében is fel lehet használni. A brit kutató, Andrew Adamatzky laboratóriumában már több mint harmincféle érzékelő- és számítástechnikai eszközt állított elő élő gombák felhasználásával, beleértve a fényre és érintésre reagáló robotok öngyógyító bőrét.

"A jövőben hibridrobotok figyelhetnék az ökológiai rendszerek állapotát. A gombavezérlő reagálna a változásokra, például a levegőszennyezésre, és ennek megfelelően irányítaná a gépet”

– közölte.

Ám mielőtt még teljesen elmerülnék a félig élőlény, félig gép robotok fantasztikus világában, érdemes odafigyelni a hibrid rendszerekkel kapcsolatban felmerülő erkölcsi, etikai aggályokra is. Rafael Mestre, az Egyesült Királyság Southamptoni Egyetemének oktatója szerint ha a biohibrid robotok kellően kifinomulttá válnak, akkor megzavarhatják a bevetésük helyén az egész ökoszisztémát. Nehéz lenne ugyanis fenntartani a hagyományos élő és élettelen közti különbséget.

„Ha túl sok hibrid robot jelenik meg az már zavaró lehet. Bár egyelőre még nem merültek fel a kutatásokkal kapcsolatban komolyabb etikai problémák, de ha a fejlődés ilyen ütemben halad, akkor érdemes lesz ezen is elgondolkodni" – tette hozzá a Southamptoni Egyetem tanára.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×