eur:
396.94
usd:
371.08
bux:
0
2024. június 27. csütörtök László
A világ legősibb bora. Forrás: X / winenews
Nyitókép: Forrás: X / winenews

Megtalálták a világ legrégebbi borát

Mintegy kétezer éves borát azonosították kutatók, miután megvizsgálták azt a folyadékot, amit egy ókori római temetkezési helyen, Spanyolország déli részén találtak egy ásatáson.

A bort 2019-ben találták meg a Sevillához közel fekvő Carmona mellett, egy római kori mauzóleum feltárásakor. A folyékony állapotú bor egy családi sírboltból került elő, amelyet Carmóban, a Római Birodalom egykori városában emeltek. A temetkezési helyen hat, emberi maradványokat tartalmazó urnát és számos egyéb tárgyat találtak a feltárást végző Cordóbai Egyetem és a helyi régészeti hivatal kutatói.

A legizgalmasabb felfedezésnek azonban az bizonyult, hogy egy üveg urnában egy férfi maradványait is megtalálták egy vöröses folyadékban. A folyadék elemzéséből ugyanis kiderült, hogy feltehetően fehérbor lehetett - írták a tanulmányban, amelyet Journal of Archaeological Science folyóiratban publikáltak.

A kutatók szerint a folyadék az idők során színeződhetett vörösre, feltehetően az urában lévő szilárd maradványok miatt. Nem véletlen, hogy egy férfi maradványai merültek a borba - tették hozzá a tudósok -, ugyanis az ókori Rómában a nők számára sokáig tilos volt a bor fogyasztása.

A bor eredetét pontosan nem tudták meghatározni, de hasonlóságot találtak a Carmonától keletre található Montilla-Moriles borvidéken termelt mai fehérborok és a Jerezből származó sherryk ásványi profiljával. Vallási jelentősége miatt az ókori rómaiak széles körben használtak fehérbort temetési szertartásokhoz. Az ősi borok maradványai azonban mind kiszáradtak, vagy a kutatók szerint az edényük falán át felszívódtak.

A tudósok a tanulmányban kiemelték, hogy az általuk azonosított folyadék "a legrégebbi folyékony állapotban megőrzött ősi bor". Mindeddig az 1867-ben a németországi Speyerben egy palackban talált bort tartották a legősibb bornak, amely az i. sz. 4. századból származott - emlékeztetett rá a Cordóbai Egyetem közleménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×