eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
BRAZIL - 2022/04/26: In this photo illustration, the Epic Games logo seen displayed on a smartphone. (Photo Illustration by Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images/Getty Images

A Fortnite fejlesztője tanulságos perben ért el sikert a Google ellen

Több éven át tartó jogi csatározásban született ítélet: a Fortnite fejlesztője megnyerte a Google elleni pert, mely annak fényében meglepő, hogy korábban az Apple győzedelmeskedni tudott a hasonló perében.

A Fortnite-ot fejlesztő Epic Games még 2020-ban indított pert Amerikában a Google (és az Apple) ellen, mondván a cég által működtetett alkalmazásáruház – a Play Áruház – törvénytelen dominanciát tart fenn a versenytársakkal szemben.

Most az amerikai esküdtszék pontot tett a jogi csatározásra, az Epic Games-t kihozva győztesként, mondván a Google valóban illegális monopóliumot tart fenn a Play Áruházzal – írja a Hvg.hu a BBC-t idézve.

„Az Android, valamint a Play Áruház több választási lehetőséget és nyitottságot nyújt, mint bármi más jelentős mobilos platform” – mondta az ítélet kapcsán Wilson White, a Google illetékese. Szavaiból persze nem nehéz kivenni, kikre céloz, lévén az Android mellett csak az Apple-féle iOS (és abban az App Store) rúg labdába jelenleg.

A kalifornai székhelyű vállalat várhatóan jogorvoslattal fog élni a döntéssel szemben.

Az ügyben vitatják az androidos alkalmazásáruházban kivetett (legfeljebb) 30 százalékos jutalékot, valamint azt is, hogy a Google összekapcsolja a Play Áruházat, valamint a számlázási szolgáltatást. Az alkalmazásfejlesztőknek ugyanis mindkettőt használniuk kell, ha azt szeretnék, hogy az appjaik szerepelhessenek a Play-ben. Emiatt az Epic Games a Fortnite-ot hosszú időn át a saját weboldalán, alternatív módon terjesztette. A játék végül 2020 áprilisában, 18 hónap után került be a Play áruházba.

Ha a jogorvoslatot követően is érvényes marad az ítélet, a Google-nek több alkalmazásboltot is engedélyeznie kell az androidos eszközökön, és

az alkalmazáson belüli vásárlásokból származó bevételek egy részét is bukhatja.
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Összecsapások alakultak ki Franciaország csendes-óceáni szigetén, ahol a szeparatista mozgalom tagjai régóta Új-Kaledónia elszakadását követelik. A közelmúltban három alkalommal is népszavazást tartottak a tengerentúli területen, ám akkor az önállóságot követelő hangok elbuktak. A mostani események azt mutatják, hogy az elszakadás vágya még mindig ott van a helyiekben és akár elhozhatja egy új ország létrejöttét a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×