eur:
390.97
usd:
366.86
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Unsplash.com

Van valami, amiben még egy csecsemő szintjén sem tart a mesterséges intelligencia

Nehezen elképzelhető, hogy ez a különbség valaha eltűnik, pontosabban igen furcsa belegondolni.

Egy amerikai kutatás szerint már egy néhány hónapos baba is felismeri a motivációt mások cselekedeteiben, erre viszont a mesterséges intelligenciát egyelőre nem tudják képessé tenni.

A hvg.hu a Cognition tudományos folyóiratban talált rá a New York-i Egyetem pszichológia-tanszékének kutatási összefoglalójára, amelyből kiderült, mi történik, ha ugyanazt a feladatot adják csecsemőnek és a mesterséges intelligenciának.

Ebből azonban az is következik, hogy a csecsemők tudását is integrálhatják később a mesterséges intelligenciába; "ha a MI-t az emberekhez hasonlóvá akarják tenni, akkor a gépi algoritmusoknak ugyanazokra az alapvető képességekre kell támaszkodniuk, amelyekkel a csecsemők rendelkeznek a célok és preferenciák felismerésében" - írja az összefoglaló.

A kutatók 11 hónapos csecsemőkkel végeztek kísérletsorozatot, és az eredményeket összehasonlították a legmodernebb tanulásvezérelt neurális hálózatok válaszaival. Hat feladatot kaptak az érintettek, amelyből kiderült, a csecsemők "tudják (megjósolják) a várható végeredményt". Ez abból derült ki, hogy hosszabb ideig néznek olyan eseményekre, amelyek megsértik előrejelzéseiket (meglepetési paradigma).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×