eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Brendan Chavez-Allen Exploration

Mesés kincseket rejtett A csodák Miasszonya - fotók

A Bahama-szigeteknél egy 17. században elsüllyedt spanyol hajóről származó kincseket találtak.

A Nuestra Senora de las Maravillas (A csodák Miasszonya) nevű galleon 1656-ban merült hullámsírba 70 kilométerre a szigetcsoport északi részén található egyik zátonynál. Az utóbbi 350 évben a fedélzetén szállított arany kincsvadászokat vonzott a térségbe, így amikor nemrég egy újabb expedíció indult a roncshoz, sokan letettek arról, hogy ilyesmit fognak találni.

Ugyanakkor a több mint 13 kilométer hosszú törmelékmezőn mesés leleteket - drágakövekkel berakott függőket és rozettedíszes aranyláncokat - találtak a roncs feltátársával megbízott Allen Exploration cég szakemberei a bahamai és amerikai haditengerészet régészeinek és búvárainak közreműködésével - írta a brit The Guardian online kiadása.

Feltételezések szerint a kincsek kidolgozottsága arra utal, hogy tehetős nemeseknek, vagy esetleg a királyi család tagjainak szánták őket. Mindemellett számos drágakő - Kolumbiában bányászott smaragdok és ametisztek - nem voltak feltüntetve a hajó rakománylistáján, ami arra szolgálhat bizonyítékul, hogy csempészáruról van szó.

Forrás: Nathaniel Harrington - Allen Exploration
Forrás: Nathaniel Harrington - Allen Exploration

A leleteket az augusztus 8-án Freeportban megnyíló Bahamai Tengerészeti Múzeumban állítják ki.

A Szent Szűz Mária egyik madridi kolostorban található, 13. századi "csodatévő" szobráról elnevezett Nuestra Senora de las Maravillas egy nagyobb flotta részét képezte, amely az amerikai kontinensről származó kincsekkel indult Havannából Spanyolország felé. A hajó 1656. január 4-én hajnalban süllyedt el, egy navigációs hiba következtében összeütközött a vezérhajóval, majd zátonyra futott a sekély vízben. A fedélzeten lévő 650 emberből mindössze 45-en élték túl a szerencsétlenséget, sokak cápák martalékává váltak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×