eur:
394.15
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: visuals3Dde Pixabay

Két új amerikai mutációja is felbukkant a koronavírusnak

Az egyik friss vírustörzs már át is vette a vezető szerepet az ohiói Columbusban, a gyors terjedés jellemzi ezt is a brithez hasonlóan.

Mindössze három hét kellett egy koronavírus-mutációnak ahhoz, hogy december-január fordulóján domináns törzzsé váljon a 900 ezer fő lakta ohiói Columbusban – állapították meg helyi kutatók. Január 13-án tették közzé, hogy két olyan mutáns törzsre is bukkantak, amelyek Amerikában jelenleg is terjednek, és valószínűleg ott is jöttek létre. Fertőzőbbek, mint a dominanciájukat megelőzően uralkodó variáns, viszont ezek esetében sem valószínűsíthető, hogy létrejöttük hatással lehetne a koronavírus elleni vakcina hatásosságára – írja a CNBC cikke.

Az Ohio State University által készített kutatást szakértők még nem ellenőrizték, de az amerikai járványügyi központ, a CDC már foglalkozik megállapításaikkal. A két mutáció közül az egyiket egyelőre még csak egyetlen ohiói páciens szervezetében mutatták ki. A törzs nagy mértékben hasonlít a britre, de a kutatók kiemelték, hogy nem behurcolt variánsról van szó, hanem Amerikában létrejött mutációról. A Columbus-variánsnak elnevezett, másik változatnál azonban három olyan mutációt is megfigyeltek a vírusban, amely korábban még sehol, egyetlen variánsnál sem jelentkezett.

"Az új Columbus-variáns genetikai gerince megegyezik a korábbi vírustörzsével, de ez a három mutáció egyértelmű fejlődés eredménye. Az alapja nem lehet sem a brit, sem a dél-afrikai vírustörzs"

– fogalmazott Dan Jones vezető kutató, az Ohio State University molekuláris patológia részlegének alelnöke.

Az egyetemen tavaly március óta foglalkoznak a koronavírus génszekvenálásával, az elmúlt időszakban azonban megsokszorozták erre irányuló kapacitásukat, hetente több száz mintát vizsgálnak. Jones szerint a mostani időszakban a vírus nagyon gyors ütemben változik.

"A vírus hosszú hónapok óta jelen van a humán populációban. Most, amikor az oltás bevezetésének időszakában ennyi változást látunk benne, komolyan odafigyelünk az egyszerű mutációk mellett a többféle mutációt is felmutató új törzsekre is" – mondja Jones. A Columbus-variáns fertőzőségéről adataik egyelőre nincsenek, csak feltételezik, hogy az gyorsabban tud terjedni.

A Fehér Ház koronavírus-akciócsoportja már figyelmeztette az államokat arról, hogy amerikai variáns terjedhet: Deborah Birx arra támaszkodva fogalmazta meg a feltételezést, hogy a járvány milyen súlyossá vált az elmúlt hónapokban. Kutatók már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a vírusnak több lehetősége van a változásra most, hogy már az egész világon elterjedt. A mutációk fertőzőbbé, a terápiával vagy akár a vakcinával szemben is ellenállóbbá tehetik az új koronavírust.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×