eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Vakcinát fejleszt és tesztel egy dohánygyár is

A British American Tobacco dohánynövényekkel termeltet proteint vakcinájához: a módszer elmondásuk szerint sokkal gyorsabb a tradicionálisnál és van egy másik nagy előnye is.

Hat hét alatt elkészíthető vakcina ígéretével kezdhet bele az amerikai klinikai tesztekbe a British American Tobacco (BAT). Bár a vállalat nevéhez cigarettamárkákat kötünk a legtöbben, a cégnek biotechnológiai divíziója is van Kentucky BioProcessing (KBP) néven, amely dolgozott már ebola-gyógyszeren és influenzaoltáson is.

A BAT tájékoztatása szerint a KBP a koronavírus génszekvenciáját klónozta, majd az ellen potenciálisan hatékony antigént hozott létre, amelyet aztán dohánynövényekbe juttattak be annak érdekében, hogy azok termeljék meg ezt a proteint, írja a The Guardian.

Oltásuk előnye nemcsak a gyors gyártásban, de a más oltásokhoz képest lényegesen könnyebbnek ígért tárolásban is rejlik: a BAT szerint

szobahőmérsékleten is eláll majd a védőoltás,

míg például a Pfizer vakcináját -70 fokon szükséges tárolni. A cég szerint a dohánynövények biogyártó gépekké változtathatók módszerükkel, és akár hárommilliónyit is csatasorba tudnak belőlük állítani annak érdekében, hogy sok proteint gyárthassanak rövid idő alatt vakcináikhoz.

"Az, hogy mind influenza, mind koronavírus elleni vakcináinkkal megkezdhetjük a klinikai kísérleteket, jelentős mérföldkő számunkra és kifejezi azt, mekkora erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy portfóliónknak ezt az oldalát dinamikusan fejlesszük" - nyilatkozta David O’Reilly, a BAT kutatásért felelős igazgatója. A dohánycég 2014-ben vásárolta meg a KBP-t.

"Egyedi, növényi alapú vakcinatechnológiánk, amely gyors és hatékony megoldás az antigének gyártására egész csokornyi megbetegedéssel szemben,

teszi lehetővé, hogy fejlődést érjünk el, és a világ biztonságos és hatékony gyógymódok és oltások iránti igényére megfelelő választ adhassunk" - tette hozzá O'Reilly.

A védőoltás-versenyben a most megkezdett kísérleti fázissal persze lemaradásban van a cég, de ha valóban szobahőmérsékleten stabil és nagyon gyorsan gyártható vakcinát sikerül fejleszteniük, azzal jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberiség még több tagjának jusson elérhető koronavírus-vakcina a következő években. Ezen túl a BAT így saját reputációján is javíthat, hisz ezzel a termékkel már nem rontja, hanem javítja az emberek egészségügyi állapotát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×