eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Agresszívan káros anyagot találtak a Mount Everest havában

A vízlepergető ruházathoz használt, egészségre ártalmas szintetikus vegyi anyagokat találtak a hóban a Mount Everest közelében.

A Mount Everest térségében kimutatott PFAS-szennyezés azt mutatja, hogy az ember mindenhol szétszórja ezeket a vegyületeket, ahol jár. A vízlepergető ruházatokat készítő vállalatok már jelezték, hogy felhagynak ezen vegyületek alkalmazásával – olvasható a Phys.org Tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ezek az ember által előállított perfluoralkil és polifluoralkil vegyületek (PFAS) különböző egészségi problémákat – magas koleszterinszintet, elhízást, daganatos betegségek kockázatát, születési rendellenességeket – okozhatnak, és kockázatot jelenthetnek a túrázókra, hegymászókra, valamint a helyi lakosokra, akik a környék vizét fogyasztják – közölte Kimberley Miner, a Maine-i Egyetem Klímaváltozás Intézetének kutatója, a Science of the Total Environment című tanulmány vezető szerzője.

Közlemúltbeli kutatások azt is feltételezik, hogy

a magas PFAS-szint elnyomhatja az immunrendszert és növelheti a Covid-19-betegség kockázatát is.

A vegyianyagokat egy 2019-es tudományos expedícióban gyűjtött hó- és az olvadékvízmintákban mutatták ki, amelyeket a hegymászók táborainál húzódó Kumbu-gleccserból vettek, valamint 8400 méter magasságban.

Miner elmondta, hogy először elemezték az Everest hó- és olvadékvízmintáit PFAS-t keresve. A minták ugyan a nepáli oldalról származnak, de mindenhol jelen vannak – tette hozzá.

Mind az én PFAS-kutatásom, mind a Mount Everest térségében mikroműanyagokat feltáró kutatások megmutatják, hogy az ember ott hagyja látható és mikroszkopikus hagyatékát bárhol, ahol megfordul. El kell gondolkodnunk azon, milyen a kölcsönhatásunk a környezettel, milyen termékeket használunk, és hogyan fogjuk helyrehozni a vegyi szennyezéseket – hangoztatta.

Kutatók a One Earth című tudományos folyóiratban novemberben közzétett tanulmányukban jelentették be, hogy valószínűleg hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származó mikroműanyagot találtak a Mount Everest halálzónájában, 8440 méter magasságban.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×