eur:
393.09
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Kialuea, 2017. február 2.Az Amerikai Földtani Megfigyelő Szolgálat (USGS) által 2017. február 2-án közreadott képen a Kilauea vulkán lángoló lávafolyama ömlik az óceánba a Hawaii-szigeteken február 1-én. (MTI/EPA/USGS/Tim Orr)
Nyitókép: A Kilauea vulkán lángoló lávafolyama ömlik az óceánba a Hawaii-szigeteken 2017. február 1-jén (MTI/EPA/USGS/Tim Orr)

Kitörhet a Föld legmagasabb hegye is

A hawaii Nagy-sziget Kilauea vulkáni területén lévő Halema’uma’u kráterében a napokban vizet fedeztek fel, ami a hírek szerint változást okozhat a vulkáni működésben és nagy robbanásos kitörések történhetnek. Ám nem ez lehet az egyetlen kitörés, a Mauna Loa is aktivizálhatja magát.

A hírekben Dan Swansont kiváló amerikai vulkanológust idézik, aki évtizedeken keresztül vezette a Hawaii Vulkánok Obszervatóriumot (HVO) és korábban dolgozott a Mt St Helens tűzhányón is. Ha valaki, hát ő ismeri a tűzhányó minden rezdülését, azonban mit is jelenthet a mostani felfedezés, kell-e óriási robbanásos kitöréstől tartani?

Szokatlan a nyugalom a vulkánnál

Maga a kráter alján megjelenő víz biztosan nem okoz robbanásos kitörést, hacsak nem ér el egy jelentős mennyiséget. A víz ugyanakkor jelezheti azt, hogy a felszín alatt lehet elegendő talajvíz - írta lapunknak elküldött összegzésében Harangi Szabolcs, vulkanológus, az ELTE TTK egyetemi tanára, a Kőzettan-Geokémiai Tanszék, valamint az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője.

A Halema’uma’u kráter jelenleg több mint 600 méter mély a tavalyi vulkánkitörést kísérő beszakadás következtében. A kráter alja ezzel talajvízszint alá került, vélelmezhető, hogy ennek is köszönhető a víz megjelenése. A HVO munkatársainak legfrissebb vizsgálata szerint

a víz hőmérséklete 70 Celsius-fok, ami azt jelenti, hogy a magma felszín közelében lehet, és jelentős hőhatást gyakorol.

A mostani mintegy egy éves nyugalmi szünet szokatlan a vulkán életében, hiszen korábban, 1983. január első napjaitól folyamatosan zajlott a vulkáni működés. A kérdés, hogy mikor és miképpen újulnak fel a vulkánkitörések?

Két eset lehetséges

Az egyik, hogy a Kilauea vulkáni területen kezdődik egy új vulkánkitörési szakasz. Dan Swanson már hónapokkal korábban is arra figyelmeztetett, hogy ez jóval robbanásosabb és ezzel jóval veszélyesebb lehet, mint azt eddig megszoktuk. Ez azért fontos, mert a hawaii vulkáni működést általában békésnek, alapvetően veszélytelennek, turistacsalogatónak tartják, és ezért kisebb a figyelem arra, hogy e vulkán másra is képes.

A vulkáni történetben voltak ilyen erőteljesebb robbanásos kitörésekkel teli időszakok, mint például legutóbb 1500 és 1890 között, amikor a kitörések számos halálos áldozatot is követeltek, sőt befolyásoltak harci helyzeteket is.

A robbanásos kitöréseknek két mozgatórugója lehet: az egyik az a tény, hogy a Halema’uma’u kráter alja a talajvízszint alatt van. Ez azt jelenti, hogy ha egy csendes lávaöntő kitörési esemény során kialakul egy lávató, akkor ez kölcsönhatásba léphet a talajvízzel, ami heves robbanásos kitörést okozhat. Az is megtörténhet, hogy a felszín felé törő magma keveredik a talajvízzel és okoz robbanásos kitörést. Amennyiben a kráter alján lévő vízmennyiség megnő és egy kiterjedtebb tó alakul ki (erre még nem volt példa), akkor ez potenciálisan már jelenthet egy robbanásos kitörési lehetőséget. Történhet azonban az is, hogy a magma gyorsan nyomul felfelé és ekkor a magmában lévő gázok túlnyomása okozza a robbanásos kitörést.

A Föld legnagyobb hegye is kitörhet

Végül, bekövetkezhet egy másik jövőbeli vulkáni működés is a szigeten: a Kilauea vulkáni terület felett magasodik a Mauna Loa, a Föld legnagyobb hegye (a tengertalapzattól mérve több mint 10 ezer méter magas vulkán).

A Mauna Loa utoljára 1984-ben tört ki és az azóta eltelt nyugalmi időszak a leghosszabb a történelmi időben feljegyzett működés alapján, azaz meglehetősen hosszan alszik már a tűzhányó. A vulkánok persze nem e szerint működnek, azonban az elmúlt években többször előfordult, hogy amikor emelték a készültségi fokozatot, mert erősödtek a földrengésjelek, felszínemelkedést tapasztaltak. Ez azt jelenti,

hogy feltöltődik a vulkán alatti magmatározó.

Egy kitörés esetén látványos lávafüggönyt, lávaszökőkutakat várhatunk, ami pedig lényeges, hogy gyors folyású lávafolyamokat, amik hamar elérhetik az óceánt és veszélyeztethetik a lakosságot.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×