Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vízözönt kapott a holland miniszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hollandiában felavatták azt a berendezést, amellyel a legnagyobb mesterséges hullámokat lehet előidézni. A cél az árvíz elleni védekezés hatékonyabbá tétele.

"Ezzel tesztelhetjük, mi történik, amikor hatalmas hullámok csapnak le gátjainkra" - mondta az átadáskor Melanie Schultz van Haegen holland infrastruktúraügyi miniszter. Az avatáskor előidézett ötméteres hullám a dísztribün lábánál csapódott le, befröcskölve a minisztert és a vendégeket.

"A csatorna végén egy függőleges fal van, amelyet előre és hátra lehet mozgatni, ez állítja elő a nagy hullámokat" - magyarázta Bas Hofland szakértő. A négy dugattyú által mozgatott, hét méter magas fémlemez segítségével egy 300 méter hosszú, 5 méter széles és 9,5 méter mély csatornában lehet hullámokat előállítani.

A Delta Flume nevű berendezéshez egy kilencmillió literes - az olimpiai úszómedence négyszeresének megfelelő nagyságú - víztartály csatlakozik, amelyből másodpercenként 1000 litert lehet kiszivattyúzni.

Hollandia egyes részei tengerszint alatt terülnek el, az árvíz elleni védekezés így az ország egyik legfontosabb kérdése - tette hozzá Bas Hofland.

"Gátjainkat és dűnéinket akarjuk tesztelni, de ezt kicsinyített modellek segítségével nem tudjuk megtenni, ezért van szükség életnagyságú gátakra és dűnékre, amire ezzel a berendezéssel képesek vagyunk" - hangsúlyozta a szakértő.