eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin

Először látható együtt a Magna Carta négy fennmaradt eredeti példánya

Első ízben látható együtt a 800 éves Magna Carta négy fennmaradt eredeti példánya a londoni British Libraryben egy mindössze három napig tartó kiállításon.

Több mint 40 ezer érdeklődő közül sorsolták ki azt az 1125 szerencsést, aki megtekintheti a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentumát a brit nemzeti könyvtárban hétfőn nyílt tárlaton.

Földnélküli János (1167-1216) angol király 1215. június 15-én bocsátotta ki a modern alkotmányok alapjának tartott Magna Cartát, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó nemeseket.

A dokumentumot a parlamentáris demokrácia irányába tett egyik első lépésként tartja számon a történetírás. Kimondja egyebek közt, hogy senki nem áll a törvények fölött, még a király sem.

A könyvtári kiállítás zárultával a négy Magna Cartát egy napra a brit parlament felsőházába, a lordok házába viszik, majd visszakerülnek eredeti helyükre, kettő a British Librarybe, egy-egy pedig a lincolni, illetve a salisburyi székesegyházba.

"János király bizonyára soha nem gondolta volna, hogy ilyen tartós és globális lesz a Magna Carta öröksége. Nyolc évszázad elteltével az egyesítésük iránt megnyilvánuló nemzetközi érdeklődés és izgalom tanúsítja e négy kézirat rendkívüli jelentőségét és szimbolikus erejét" - szögezte le az esemény alkalmából kiadott közös közleményében a brit nemzeti könyvtár és a két katedrális.

Az 1215-ös chartát legalább 13 példányban készítették el, hogy szétküldjék a világi és egyházi hatóságoknak szerte az országba, ezekből maradt fenn a most egyesített négy kézirat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×