INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Először látható együtt a Magna Carta négy fennmaradt eredeti példánya

InfoRádió / MTI
Első ízben látható együtt a 800 éves Magna Carta négy fennmaradt eredeti példánya a londoni British Libraryben egy mindössze három napig tartó kiállításon.

Több mint 40 ezer érdeklődő közül sorsolták ki azt az 1125 szerencsést, aki megtekintheti a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentumát a brit nemzeti könyvtárban hétfőn nyílt tárlaton.

Földnélküli János (1167-1216) angol király 1215. június 15-én bocsátotta ki a modern alkotmányok alapjának tartott Magna Cartát, hogy jogaik írásba foglalásával lecsillapítsa a súlyos adóterhek és a despotikus uralkodás miatt lázadozó nemeseket.

A dokumentumot a parlamentáris demokrácia irányába tett egyik első lépésként tartja számon a történetírás. Kimondja egyebek közt, hogy senki nem áll a törvények fölött, még a király sem.

A könyvtári kiállítás zárultával a négy Magna Cartát egy napra a brit parlament felsőházába, a lordok házába viszik, majd visszakerülnek eredeti helyükre, kettő a British Librarybe, egy-egy pedig a lincolni, illetve a salisburyi székesegyházba.

"János király bizonyára soha nem gondolta volna, hogy ilyen tartós és globális lesz a Magna Carta öröksége. Nyolc évszázad elteltével az egyesítésük iránt megnyilvánuló nemzetközi érdeklődés és izgalom tanúsítja e négy kézirat rendkívüli jelentőségét és szimbolikus erejét" - szögezte le az esemény alkalmából kiadott közös közleményében a brit nemzeti könyvtár és a két katedrális.

Az 1215-ös chartát legalább 13 példányban készítették el, hogy szétküldjék a világi és egyházi hatóságoknak szerte az országba, ezekből maradt fenn a most egyesített négy kézirat.

A címlapról ajánljuk