eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kína legújabb rekordja a történelem előtti kort idézi

Elismerte el a Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb dinoszaurusz gyűjteményének a kelet-kínai Santung tartomány egyik múzeumát, ahol több mint ezer őshüllő maradványait őrzik. A Tienjü, a természet múzeuma 2004-ben nyílt, és a történelem előtti idők állatvilágát mutatja be.

Idén júniusban gondoltak arra28 ezer négyzetméter kiállítási területű intézmény vezetői, hogy hivatalosan is megpróbálják a világ - e műfajban - legnagyobbjának elismertetni a létesítményt.

A múzeumban 1106 dinoszauruszmaradvány látható több ezer őskori lelet, kövület társaságában - áll a londoni székhelyű szervezet igazoló okiratában.

A dinoszauruszpéldányok mindegyike majdnem teljes csontváz. Az állatok közül 368 a Psittacosauridae csoportba tartozott, vagyis két lábon járó, kistermetű növényevő volt; 391 dromaeosaurid, 225 pedig Anchiornis, négyszárnyú tollas őshüllő volt.

Huszonkét Jeholosaurus-maradvány is a múzeum birtokában van - ezek szintén hasonlítottak a madarakhoz -, és még további 70, meg nem nevezett dinoszauruszleletet is megtekinthetnek a látogatók. Ezeken felül a múzeum tízezer számra őriz ősi madár- és halkövületeket.

A létesítmény már korábban is büszkélkedhetett különböző rekordokkal, így például ott található a leghosszabb kovás famaradvány, a legnagyobb Sinosauropteryx-példány (kínai gyíkszárny), és tulajdonában van az eddigi legnagyobb ametiszt geóda.

A világ legnagyobb dinoszaurusz múzeuma cím ünnepélyes adományozását szeptember 28-án rendezik meg. Az eseményen a Guinness-központ is képviselteti magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×