eur:
388.48
usd:
360.81
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A génektől függ, mennyi alvásra van szükségünk

Nem annyira a fáradtságtól és a kényelmes ágytól, hanem egy génmutációtól függ, mennyi alvásra van szüksége az embernek - állapították meg amerikai kutatók, akik azonosították azt a gént, amelyik meghatározza a szervezet számára optimális alvási időt.

A Kaliforniai Egyetem kutatói Ying Hui Fu vezetésével azonosították azt a gént, amely szabályozza a szervezet számára optimális alvási időt. Ezzel magyarázatot találtak arra a kérdésre, miért egyesek miért ébrednek teljesen kipihenten és frissen hat órai alvás után, míg mások olyanok ilyenkor, mint a járkáló hulla.

A Science című szaklapban a kutatók beszámoltak egy anyáról és a lányáról, akik világ életükben mindössze hat órát aludtak - vagyis jóval kevesebbet az orvosok szerint szükségesnek tartott nyolc és fél óránál. Mégis mindketten mindig frissen és tettre készen ébrednek.

A kutatók vért vettek tőlük, és a vizsgálat során azonosítottak egy mutációt a DEC2-es génen, amelyről már korábban , tudták, hogy a "napi biológiai órát (az úgynevezett cirkadián ritmust) szabályozza. A génmutációt ezután tesztelték egereken és gyümölcslegyeken, és az állatok még késő éjszaka is igen aktívak lettek és a szokásosnál jóval kevesebbet aludtak.

Azt azonban még nem tudják, hogy a génmutáció csak az alvásidőre van-e hatással vagy álmatlanságra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×