Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kórházi kezelésre lenne szüksége minden ötödik internet-függőnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az internet-függőség általánosan elterjedt mentális zavar, amelyet betegségként kellene elismerni - írta szerkesztőségi állásfoglalásában az egyik legtekintélyesebb pszichiátriai szaklap.

Az American Journal of Psychiatry című lap vezércikkben állt ki amellett, hogy ismerjék el hivatalosan is mentális zavarnak az internet-függőséget az Egyesült Államokban is.

A cikk szerzője, Jerald Block három jelentősebb alcsoportra osztotta az internet-függőket: szerencsejátékosokra, szex-függőkre és szenvedélyes e-mailezőkre. A függőség négy ismérve: a túlzott internet-használat, a visszavonulás, a tolerancia és a negatív utóhatások.

Az internet-függők a technológiai fejlődés iránt toleránsak, ami arra kényszeríti őket, hogy mindig fejlesszék a számítógépüket és az azon futó programokat. A negatív hatások közé sorolja a szerző a szociális izolációt és a fizikai fáradtságot, amelyet a túlzott internetezés okoz.

Block szerint nagyon nagy lehet az internet-függők száma. Emlékeztet arra, hogy Dél-Koreában már az egyik legsúlyosabb közegészségügyi kérdéssé nyilvánították az internet-függőséget, miután tíz ember meghalt internet kávézókban, és több gyilkosságot is elkövettek túlzott szerencsejáték-szenvedély miatt.

Nem is tudni, mennyire súlyos a probléma

A szöuli kormány statisztikai adatok alapján úgy becsüli, hogy az országban 210 ezer gyerek lehet internet-függő, vagyis ennyien szorulnának kezelésre. Közülük 80 százaléknak valószínűleg elég lenne a pszichotropikus gyógyszerekkel való kezelés, de minden ötödiknek kórházi kezelésre lenne szüksége.

Block szerint nagyon nehéz megállapítani, hogy milyen súlyos a probléma az Egyesült Államokban és azokban az országokban, ahol a legtöbben otthon interneteznek. "Ázsiában elsősorban internet kávézókba járnak az emberek, az Egyesült Államokban azonban otthon játszanak, vagy látogatnak szex oldalakat. Az internet-függőség mértékének vizsgálatát a szégyen, a tagadás és a probléma minimalizálása nehezíti" - állítja a szerző.

Blocknak egyébként meggyőződése, hogy az internet-függők 86 százaléka még legalább egy másféle mentális zavarban is szenved. Az internet-függőséget ráadásul nagyon nehéz gyógyítani. "Az internet-függőség ellenáll a kezelésnek, jelentős veszélyekkel jár, és magas a visszaesők aránya" - hangsúlyozza.