INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Egészséges akar maradni? Legyen vegán!

Infostart / InfoRádió
Az állati eredetű élelmiszereket teljesen kizáró, vegán étrenddel csökkenthető a szívroham és az agyvérzés veszélye a köszvényeseknél - állítják svéd kutatók. A betegeknél a betegség következtében kialakult gyulladás tönkreteszi az ereket, ezért fokozottan fenyegeti őket a szívroham és az agyvérzés.

A köszvényes betegekre is igaz azonban, hogy vegán étrenddel csökkenthetik az úgynevezett "rossz" koleszterin szintjét a szervezetükben, márpedig elsősorban ez okozza az erek eltömődését, amely a szívbetegségek kialakulásának fő oka.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói szerint az állati eredetű, illetve sikért tartalmazó élelmiszerek - búza, zab, rozs és árpa - elhagyásával a veszély csökkenthető.

A kutatók 38 önként jelentkezőn próbálták ki a diéta hatását: a napi energia bevitel 10 százalékát adta a protein, 60-at a szénhidrát, a maradék 30-at pedig zsír. Az étrend diót, napraforgómagot, gyümölcsöt, zöldséget, kölest és kukoricát tartalmazott.

A kontrollcsoport 28 főből állt - ők állati eredetű terméket is tartalmazó, de egészséges étrendet folytattak, amelyben nagyjából azonos volt a proteinek, szénhidrátok és zsír aránya.

A vegán diéta eredményeként csökkent a koleszterin, különösen az alacsony sűrűségű lipoprotein, azaz a "rossz" koleszterin szintje - miközben a kontrollcsoportnál nem volt megfigyelhető semmilyen különbség.

Emellett a 12 hónapos kísérlet végére a vegánok testtömeg indexe is csökkent, míg a másik csoport tagjaié nem változott.

A címlapról ajánljuk