Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy felmérés szerint évente 150 ezren halnak meg a klímaváltozás miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden korábbinál riasztóbb eredménnyel járó felméréseket közöltek a WHO és a Wisconsini Egyetem kutatói a globális felmelegedés várható következményeiről. A világ legrangosabb természettudományos folyóiratában, a Nature-ben közölt írás szerint már most is évente mintegy 150 ezren halnak meg és csaknem 5 millióan betegszenek meg az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt.

Jonathan Patz professzor, a kutatás vezetője szerint a légkörváltozásokért legkevésbé felelős szegény országok viselik a legnagyobb kockázatot az emelkedő hőmérséklet miatt.

A cikkből az is kiderül, hogy az eddigi néhány tized Celsius fokos felmelegedés megkönnyítette a malária terjedését. A Föld legveszélyeztetettebb területei Észak- és Kelet-Afrikában, valamint a Csendes- és az Indiai-Óceán partjai mentén fekszenek.

A kutató felhívta a figyelmet az úgynevezett nagyvárosi hőszigetek kialakulására is. A tudósok szerint a betonrengetegben élők hatványozottan tapasztalhatják a klímaváltozás káros hatásait.

Közben Montrealban, két nappal a nemzetközi klímakonferencia vége előtt a részvevők távolabb vannak a hosszú távra szóló megegyezésektől, mint azt sokan a november végi kezdéskor remélték.

A környezetvédők kiábrándítónak tartják, hogy a 2008-as határidő szóba sem került a kiotói megállapodás második szakaszának kezdési időpontjaként.

Bár az egyezményben foglaltak megvalósításának első határideje csak 2012 decemberében jár le, a szén-dioxid-kvóták kereskedelemének fenntartása miatt a környezetvédők elengedhetetlennek tartják a mielőbbi megegyezést a Kiotói Egyezmény életben tartásáról.