eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. szeptember 6-án. Az új létesítmény, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd, a korábbi Népstadion helyén épült fel két és fél év alatt, részben hasznosítva annak elemeit. A Puskás Arénát a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzéssel avatják fel november 15-én.
Nyitókép: MTI/Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

Szabados Gábor: százmillió eurós veszteség lenne, ha Budapest elbukná a labdarúgó Eb-t

A vírushelyzet miatt nehéz döntés előtt áll az Európai Labdarúgó Szövetség: lehet 2021 nyarán Európa-szerte Eb-meccseket rendezni?

Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy mégsem 12 ország, köztük Magyarország rendezi meg a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokságot, hanem egyetlen helyszínen, Oroszországban játszanak majd a csapatok. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádiónak azt mondta: a járvány miatt ez logikus lépés lehet, az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) viszont legkésőbb január végéig el kell döntenie, hogy mit akar.

"Nem tudhatjuk, hogy milyen lesz a vírushelyzet 2021 nyarán, a döntést ráadásul hónapokkal előtte meg kell hozni. Nagyon bonyolult kérdésről van szó, de könnyen előállhat olyan helyzet, hogy az UEFA kénytelen lesz úgy határozni, hogy csak úgy kivitelezhető ez az Európa-bajnokság, ha egy ország rendezi" – mondta Szabados Gábor, és hozzátette, ez a jelen tudásunk szerint azért kézenfekvő megoldás, mert ezzel az országhatárokon átívelő utazásokat ki lehet iktatni.

A sportközgazdász szerint az eredeti lebonyolítási mód, hogy Európában szétszórva, különböző városokban rendezik az Eb-meccseket, bármilyen jó és vonzó megoldás volt annak idején, a jelenlegi vírushelyzetben a lehető legrosszabb.

"Ezzel mindenkinek szembe kell néznie. Csak remélni tudjuk hogy a döntés meghozataláig javul annyit a helyzet, hogy lehet tartani az eredeti menetrendet" – mondta, és jelezte, nem lehet sokáig halogatni a döntést, noha a vírushelyzet alakulása és a vakcinafejlesztések miatt várni kellene, de legkésőbb a jövő év első hónapjaiban meg kell hozni a döntést.

Az eredetileg Eb-meccseknek otthont adó országoknak és városoknak persze anyagi és presztízsveszteséget jelent, ha végül Oroszország lesz a házigazda. Sok eddigi kiadás feleslegessé válna, amit aligha fog kompenzálni teljesen az UEFA, és a bevételkiesés is hatalmas, amit az Eb-mérkőzések elmaradása jelent. Szabados Gábor szerint még sok az opció, az is lehet, hogy megmaradnak az eredeti helyszínek, de korlátozott nézőszámmal, vagy zárt kapuk mögött, bár utóbbi esetén még kevesebb értelme van az Eb szétszórásának.

"Milliárdos veszteséget jelent ez a rendező helyszíneknek, ha a teljes nézőszámmal kalkulálunk, akkor legalább százmillió eurós lenne a bevételkiesése a nemzetgazdaságnak" – kalkulált a sportközgazdász, jelezve ismét, hogy az UEFA nehéz döntés előtt áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×