eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Zürich, 2016. január 11.A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA trófeája a FIFA zürichi Aranylabda-gálája előtt tartott sajtóértekezleten Zürichben 2016. január 11-én. (MTI/EPA/Valeriano Di Domenico)
Nyitókép: MTI/EPA/Valeriano Di Domenico

Este hatkor kezdődik az Aranylabda-őrület

A hétfő este a névsorok napja lesz az európai futballban: este hat órától kiderül, kikre szavazhatnak 2019-ben az ítészek a France Football hagyományos Aranylabda-szavazásán. A francia lap idén először már négy kategóriában díjazza a legjobbakat.

1956-ban ítélte oda először a France Football az aranylabdát, amelyet akkor, amolyan életműdíjként az angol Stanley Matthews kapott meg. Egészen 2018-ig egyetlen kategóriában hirdettek győztest (egy ideig abban is a FIFA-val közösen), majd a hetilap, illetve annak kiadóvállalata újra az önállóság útjára lépett, bővítve trófeái számát. Tavaly már szavazhattak a zsűritagok az Év fiatal játékosára (Raymond Kopa nevét kapta a trófea, Kylian Mbappé volt az első díjazott), az Év női játékosára (a norvég Ada Hegerbergé lett az elsőség), idén pedig még egy kategóriával bővül a sor: külön díjazzák a kapusokat.

A poszt gazdái mintha korábban mostohagyerekek lettek volna az Aranylabda-szavazáson. Mindössze egyszer, 1963-ban győzött kapus, Lev Jasin, aki éppen kedden lenne kilencven éves. Nem meglepő, hogy a France Football az egyetlen győztesről nevezte el a díját.

Ma este hat órakor a France Football internetes oldalán, valamint a szintén a kiadóvállalathoz tartozó L’Équipe-csatornán kezdődik a bejelentések sora, ismertetik a jelöltek listáját. A férfi játékosoknál harminc, a nőknél húsz, a Kopa- és a Jasin-díjért tíz-tíz nevet jelentenek majd be.

A végső győzteseket december 2-án, a Théâtre du Châtelet-ben rendezendő gálán jelentik be, az egyik ceremóniamester-műsorvezető Didier Drogba lesz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×