eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kiderült, hanyadikok vagyunk a veszélyeztetettségi listán

A számítógépek közel ötödét támadták meg a második negyedévben a szoftverek sérülékenységeit kihasználó kódok. Magyarország a 74. helyen szerepel a veszélyeztetett országok rangsorában a Kaspersky Lab jelentésében.

A 74. legveszélyeztettebb ország Magyarország a kibertérben a Kaspersky Lab friss jelentése szerint. Az informatikai biztonsági társaság a második negyedévben közel 395 ezer rosszindulatú kód feltűnését észlelte nálunk, ez a világszerte azonosított programok mindössze 15,6 százaléka - írta a Világgazdaság.

Az elemzés szerint a helyzet Algériában a legrosszabb, ahol a rosszindulatú kódok több mint 31 százaléka bukkant fel az április–júniusi időszakban, míg Fehéroroszországban 28,5, Albániában pedig 27,8 százalékukat észlelték. Azt ugyanakkor nem részletezte a Kaspersky, hogy az egyes országokban felfedezett károkozók mennyire voltak ártalmasak. Más szóval annak ellenére, hogy viszonylag kevés veszélyes kódot azonosítottak Magyarországon, azok akár komoly fenyegetést is jelenthettek.

Az informatikai biztonsági cég felmérése szerint a szoftverek sérülékenységeit kihasználó, úgynevezett exploit csomagok jelentősen megváltoztatták és meghatározták a kiberfenyegetések jellegét a második negyedévben. Az exploitok készítői a programokban rejlő lehetőségekre alapoznak, azok révén fertőzik meg az informatikai eszközöket rosszindulatú kódokkal, mint például banki trójaival, zsarolóvírussal vagy kémkedő programokkal.

A szoftverek sérülékenységeit kihasználó kódok segítségével végrehajtott támadások a leghatékonyabbak, mivel általában nem igényelnek felhasználói interakciót, és a felhasználó tudta nélkül telepíthetik a készülékekre a rosszindulatú kódokat, programokat. Épp ezért az exploitok használata elterjedt és széles körű, legyen szó egyszerű pénzügyi visszaélésről magánszemélyek kárára, vagy kifinomult adathalász típusú célzott támadásokról nagyvállalatok ellen.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×