eur:
394.29
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mi lesz a silverstone-i nagydíjjal?

A silverstone-i versenypálya tulajdonosai szerint "a kockázatosan magas költségek" miatt kérdéses, hogy a létesítmény hosszú távon is házigazdája lesz-e a Forma-1-es Brit Nagydíjnak.

A brit autóklub (BRDC) múlt hónapban, levélben informálta tagjait arról, hogy komolyan fontolóra veszi a Forma-1-es szerződés felbontását, melyre - a mostani, 2026-ig érvényes kontraktus egyik záradéka értelmében - 2019 végén van lehetősége.

"Az idei Brit Nagydíj előtt kell jeleznünk, ha szeretnénk élni a szerződésben foglalt jogunkkal, és 2019 után nem kívánjuk megrendezni az angliai Forma-1-es futamot. Nem egyszerű ez a döntés, minden lehetőséget meg kell vizsgálnunk a versenyig, de az biztos, hogy meg kell védenünk magunkat a túl nagy kockázattól" - írta a levélben a BRDC elnöke, John Grant.

A Brit Nagydíj az egyik legrégebbi futam a Forma-1-es világbajnokságon, az első versenyt még 1950-ben rendezték a silverstone-i aszfaltcsíkon. Bár az elmúlt évtizedekben több különböző pályán is rendeztek F1-es vb-futamot Nagy-Britanniában, a legtöbbet, szám szerint ötvenet ezen a helyszínen bonyolítottak le.

A legutóbbi, 2016-os versenyen 139 ezer néző látogatott ki a helyszínre, de a pálya vezetői így is nehezen tudják kigazdálkodni azt a 17 millió fontot (6,1 milliárd forint), amit a világbajnoki futam megrendezéséért kell kifizetniük. Ez az összeg ráadásul a mostani szerződés lejártáig tovább emelkedik: 2026-ban már 26 millió fontot (9,3 milliárd forint) kellene fizetni a Forma-1 kereskedelmi jogai birtokló Liberty Mediának a rendezési lehetőségért cserébe.

A cég - mely tavaly vásárolta meg a Forma-1-es jogokat a sportágat évtizedeken át irányító Bernie Ecclestone-tól - korábban jelezte, az új helyszínek bevonása mellett a régi, tradicionális versenyeket is szeretné megtartani, így elképzelhető, hogy a közeljövőben a silvertone-i helyszín szerződését is újratárgyalják.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×