eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Több mint ezer sportolót érint a doppingbotrány

Több mint ezer orosz sportoló - nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon - érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban - tárta fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Richard McLaren vezette vizsgálóbizottsága.

A mostani, sorban második McLaren-jelentés szerint több mint harminc sportág - köztük a labdarúgás is - fertőzött. A csalások érintették a többi között a 2012-es londoni nyári és a 2014-es szocsi téli olimpiát, valamint a 2013-as moszkvai atlétikai világbajnokságot.

McLaren a pénteki bejelentésen közölte: bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy több mint 500 pozitív mintát jelentettek le negatívként, és az érintettek között vannak közismert és elitversenyzők is. A szocsi olimpián 4 aranyérmes, és további 8 dobogós orosz versenyzőnek is csaltak a mintájával.

Az orosz sportolók doppingmintáit kétféle módon manipulálták: vagy a levett mintákat cserélték ki tiszta mintára vagy pedig a moszkvai doppinglaboratóriumban hamisították meg az eredményeket.

A jelentés hangsúlyozza: képesek megerősíteni, hogy soha nem látott mértékű csalások történtek 2011-től egészen a szocsi olimpia utáni időszakig, éremszerzési céllal.

McLaren szerint a vágy, hogy az érintettek érmet szerezzenek, eltérítette az erkölcsi és etikai iránytűket, ezen kívül súlyosan ártott az olimpia értékeinek és a fair play szellemének. A nemzetközi sporteseményeken évek óta nem egyenlő feltételekkel versenyeztek sportolók és edzők, becsapták a rajongókat és a szurkolókat, nézőket. Hozzátette: itt az idő, hogy ez az állapot véget érjen.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke még a mostani jelentés nyilvánosságra hozatala előtt közölte, hogy örökös olimpiai eltiltást javasol azok ellen, akik érintettek a doppingbotrányban.

A júliusban kiadott első McLaren-jelentés következtében száznál több orosz sportoló nem indulhatott a riói olimpián, a paralimpiáról pedig a teljes csapatot kizárták.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×