eur:
395.17
usd:
368.12
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván

Átalakul a magyar sport irányítási és finanszírozási rendszere

Borkai Zsolt elnök szerint jól dolgozott eddig a Magyar Olimpiai Bizottság, a riói szereplés sikeres volt, a sporttörvény várható változásával pedig újabb szakmai kompetenciákat kap a szervezet.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke továbbra is szoros együttműködést tart fontosnak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) azután, hogy a kormány hétfői előterjesztése alapján átalakul a magyar sport irányítási és finanszírozási rendszere.

A MOB vezetője szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette, a magyar sport akkor tud továbbmenni, ha nem a pénz, hanem a szakmaiság a fontos. Hozzátette, a sportirányítás ugyan visszakerül az Emmihez, de az együttgondolkodás megmarad. Ami saját feladatait illeti, elmondta, hogy ha a jövő évi közgyűlésen a tagság úgy dönt, akkor folytatni kívánja munkáját.

"A 120 éves MOB volt, van és lesz. A sporttörvény 2012-es módosításával, a kormány akkor úgy határozott, hogy a sportirányítást kiszervezi egy civil szervezetnek, és a MOB további hatásköröket kapott. A mostani döntés visszaveszi a finanszírozási kérdéseket és az azokhoz tartozó döntési mechanizmust, miközben a MOB-nak újabb kompetenciákat biztosít" - közölte Borkai Zsolt, hozzátéve, nemzetközi szinten kevés példa van olyan széles hatáskörre, amilyennel az elmúlt években a MOB rendelkezett.

Az ötkarikás szervezet vezetője kérdésre válaszolva úgy vélekedett, a híresztelések ellenére sem az Emmi vezetésében, sem Orbán Viktor miniszterelnökben nem fogalmazódott meg olyan vélemény, hogy a nyolc aranyérmet hozó riói olimpia rosszul sikerült volna. "Jól teljesítettünk, nincs miért szégyenkeznünk" - hangoztatta Borkai Zsolt.

Ami a MOB szerkezeti átalakulását illeti, az elnök kifejtette, a változások nyomán az Emmi - ahol az utánpótlássport külön helyettes államtitkárságot kap - várhatóan több munkatársat átvesz az olimpiai bizottságtól. A kisebb költségvetés miatt leépítésekre kerül sor, amelyek után egyharmadára csökkenhet a MOB állománya - tette hozzá.

A kormány hétfőn terjesztette be a sporttörvény módosításának javaslatát az Országgyűlésnek. Ezek alapján a MOB szakmai munkája a továbbiakban alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul. Az állami források elosztásának az elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv, így létrejönnek az egycsatornás finanszírozási rendszer alapjai.

A MOB eddigi tagozati rendszere is átalakul, a tagozatok önállóvá válnak, és az élősport egyes további nagy területein közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább. Az újonnan létrejövő három sportköztestület a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség és a nem olimpiai sportágak érdekképviseleti és civil sportszakmai, sportigazgatási feladatait ellátó Nemzeti Versenysport Szövetség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Az ázsiai piacokon felemás elmozdulásokat láthattunk ma, Európában ugyancsak iránykeresés volt a jellemző a nyitásban, később azonban egyre jobbra fordult a hangulat. A magyar piacon izgalmas sztorik voltak ma: különösebb fundamentális ok nélkül kilőtt a Masterplast és az Appeninn árfolyama, míg az Alteo közölte, hogy rövidesen jöhet a társaság történelmének legnagyobb zöldberuházása. Közben komolyabb esést szenvedett el a bitcoin árfolyama, amivel kulcsszintre került a legértékesebb kriptoeszköz árfolyama. Amerikában vegyes hangulatban telt a kereskedés, különösen a tech részvények gyengélkedtek ma. Külön kiemelendő az Nvidia esése: a cég részvényei alig 3 kereskedési nap alatt már közel 15 százalékot vesztettek értékükből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×