eur:
387.07
usd:
358.73
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Ezer iskolát céloz meg a Magyar Judo Szövetség

Az alternatív kerettanterv részeként a tervek szerint három év múlva már ezer iskolában oktathatják a cselgáncs alapjait, indul a Tompítás művészete program - erről tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ).

Amint Tóth László, az MJSZ elnöke hangsúlyozta: eddig is nagyon sokat tettek azért, hogy a dzsúdó bekerülhessen az oktatási rendszerbe - derül ki az MJSZ közleményéből. Hozzátette: a különböző utánpótlás programok révén már 312 iskolában van jelen a cselgáncs, és a korábbi 2500 fős igazolt létszámmal ellentétben az idén januárban már 13 000 fővel büszkélkedhettek.

"A diáksport szövetséggel kötött együttműködésünknek köszönhetően a tervek szerint két és fél év alatt ezer testnevelő tanárt fogunk kiképezni, akik az iskolákban tudják majd oktatni a judo alapjait, a program a Tompítás művészete nevet kapta" - fogalmazott Tóth László. Hozzátette: a mindennapi életre való felkészítés szempontjából is fontos egy gyermek számára elsajátítani bizonyos elemeket, amelyek valójában a cselgáncs alapjait képezik, megtanulják az esés erejét tompítani.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke jelezte: néhány alapsportágnak lehetősége van célzottan bekerülni a mindennapos testnevelés keretében az alternatív kerettantervbe, a labdarúgó- és a kézilabda-szövetség mellett a cselgáncsozók az újabb partnerek, akikkel ilyen jellegű megállapodást köthettek.

Az alternatív kerettanterv keretében heti két testnevelés órát lehet kifejezetten sportági tartalommal megtölteni. A Tompítások művészete nevű judoprogram az alsó évfolyamokban jelenhet meg, hattól tízéves korig tudja a harminc órás akkreditált képzés keretében felkészített tanár vagy tanító oktatni. Balogh Gábor hozzátette: a program finanszírozását az MDSZ és az MJSZ közösen vállalja, és kaptak forrást az Európai Uniótól is.

Bardóczy Gábor, az MJSZ alelnöke utalt rá, hogy elindul a módszertani anyagok kialakítása, amellyel nagyjából jövő tavasszal végezhetnek, és akkor kezdődhet el azoknak a képzése, akik majd a testnevelőket fogják a program oktatására felkészíteni.

"Várhatóan jövő őszre juthatunk el oda, hogy a képzés elkezdődhessen, az azt követő tanév lehet a célkitűzésünk, amikor már a gyerekekhez is eljuthat a program" - tette hozzá Bardóczy Gábor.

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×