eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Már kész a NOB-nak küldendő pályázati anyag

Elkészült az a döntően technikai jellegű anyag, amelyet Magyarországnak le kell adnia a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) október elején, a 2024-es olimpiai pályázat második szakaszában - hangzott el az Olimpiai Védnöki Testület pénteki ülésén, amelyen az idei riói olimpiát és paralimpiát is értékelték.

Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője azt mondta, a következő, februárban leadásra kerülő pályázati dokumentum jóval érdemibb lesz, a jövő június-júliusi időszakot pedig döntő jelentőségűnek nevezte a 2024-es rendezés elnyerése szempontjából.

"Magyarországon Európai Ifjúsági Olimpiát és vizes világbajnokságot rendezünk ebben az időszakban, majd Lausanne-ban lesz egy úgynevezett technikai briefing, amelyen a NOB-tagok részletesen megismerik majd a pályázatokat" - hangsúlyozta Fürjes Balázs, aki szerint Magyarországnak nagyon fontos, hogy a NOB döntéshozói többet tudjanak az országról és a fővárosról, illetve a pályázatról.

Az olimpiai pályázat vezetője a riói értékelésében kijelentette, hogy erős jelenlétet tudtak biztosítani a 2024-es budapesti pályázatnak, valamint kiemelte a díjat is nyert Magyar Házat - amely először épült meg az olimpiák történetében -, és a kommunikációs jelenlétet.

Fürjes Balázs azt is hangsúlyozta, hogy Rióban csak olyan nemzetek végeztek Magyarország előtt az éremtáblázaton, amelyek korábban már rendezhettek olimpiát.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke sikeresnek nevezte az idei nyári játékokat, s jelezte, hogy ez már a helyszínen érezhető volt. Emlékeztetett rá: a MOB céljai között előzetesen az szerepelt, hogy Magyarország az első 20 között végezzen az éremtáblázaton, 22-25 sportágban legyenek jelen a magyar sportolók, s doppingesettől mentes legyen magyar szempontból az olimpia. Kijelentette, hogy a közgyűlés jól döntött, amikor ezeket a célokat fogalmazta meg, mert mindegyiket maradéktalanul sikerült elérni.

"A magyar sportolók létszáma hosszú idő után először nem csökkent, hanem valamelyest nőtt az előző játékokhoz képest, s ha bizonyos csapatsportágakban sikerült volna kijutni, akkor jóval többen lettünk volna, mint 160" - mondta Borkai Zsolt, s hozzátette, a kvótát nem szerzett csapatsportágak, s a Rióban kevésbé jó eredményeket elért sportágak szereplését még meg kell vizsgálni.

A MOB-elnök kiemelte, hogy a környező országok Magyarország mögött végeztek az éremtáblázaton, s úgy vélekedett, hogy a magyar csapat teljesítménye önmagáért beszél.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének távollétében Szekeres Pál elnökségi tag tartotta meg a riói paralimpiáról szóló beszámolót, s hangsúlyozta, előzetesen 10 érem megszerzését tűzték ki célul, de inkább 13-at reméltek, így a hat sportágban megszerzett 18 érem nagyon jó eredmény. Hozzátette, az eredményességhez az is hozzájárult, hogy az orosz sportolók az országot érintő doppingbotrány miatt nem versenyezhettek Rio de Janeiróban.

"Azt tapasztaltam a helyszínen, hogy nagyon sok volt a szükségmegoldás, az összetákolások jellemeztek nagyon sok helyszínt, ugyanakkor a brazilok kiváló vendéglátóknak bizonyultak" - számolt be tapasztalatairól Szekeres Pál.

A 2024-es olimpia második pályázati szakaszában október 7-ig kell leadniuk a pályázóknak az anyagukat, amelyben döntően olyan technikai jellegű adatok szerepelnek, mint a szervezési felépítés, a jogi háttér, valamint a különböző garanciavállalások.

Róma várható visszalépése után Budapest mellett már csak Párizs és Los Angeles van versenyben a 2024-es játékok megrendezéséért.

A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a helyszínről.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×