eur:
389.3
usd:
357.63
bux:
73254.1
2024. július 22. hétfő Magdolna

NGM: 15 éve nem volt ilyen alacsony a hiány

Az államháztartás központi alrendszerének első nyolc havi hiánya a végleges adatok szerint 274,0 milliárd forint volt, amire nem volt példa az elmúlt tizenöt évben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az első nyolchavi hiány az egész évre tervezett 761,6 milliárd forintos módosított előirányzat 36 százaléka.

Tavaly az első nyolc hónapban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 914,9 milliárd forint volt.

Idén az első nyolc hónapban a központi alrendszeren belül a központi költségvetés 371,7 milliárd forintos hiányt, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 25,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 72,0 milliárd forintos többletet mutattak.

Az NGM közleménye szerint az idei évre kitűzött 2 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánycél biztonsággal teljesíthető.

A végleges adatok megegyeznek a szeptember elején közölt előzetes számokkal.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, de ha meg is kapja a bizalmat, nincs túl sok esélye Donald Trumppal szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hathetes csúcson járt a forint

Hathetes csúcson járt a forint

Se az üzemanyagválság esélye, se Joe Biden visszalépése, se a váratlan kínai kamatvágás nem mozgatta meg péntek estéhez képest hétfő reggelig a forintot, a 390-es szint közvetlen közelében kezdte a hetet az euróval szemben. Aztán volt egy forintgyengülés reggel, de utána éles fordulatot láttunk, és hétfő délre már hathetes csúcsra kapaszkodott a magyar fizetőeszköz 389-nél. Kedden az MNB a Portfolio felmérése szerint folytatja majd a kamatcsökkentési sorozatát: óvatos, 25 bázispontos vágást hajthat végre, ez lehet magyar szempontból az egyik fő esemény a héten.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×