eur:
392.93
usd:
366.33
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar sportolók adatait nem szerezték meg hekkerek

Beteg sportolók orvosi engedéllyel használhatnak tiltott, szteroidnak minősülő szereket – mondta a Magyar Antidopping Csoport vezető azután, hogy egy orosz hekkercsoport feltörte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség adatbázisát, és amerikai sztárversenyzőkről doppingolásra utaló adatokat hozott nyilvánosságra.

Elsősorban amerikai sportolók gyógyászati mentességgel kapcsolatos orvosi információi és személyes adatai jutottak az orosz Fancy Bear nevű hekkercsoport kezébe, de magyar versenyzők adatai nem jutottak idegenekhez – mondta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kapott információkra hivatkozva Tiszeker Ágnes.

Az orosz hekkerek betörtek a WADA adatbázisába, és szereztek meg több amerikai versenyzőre, köztük a teniszező Serena és Venus Williamsre, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozó – állításuk szerint - terhelő bizonyítékokat. A hekkerek által közzétett iratok szerint Serena Williamsnek engedélyezték, hogy olyan szereket szedjen, amelyeket izomsérülések kezelésére használnak, Biles pedig maga is elismerte, hogy már régóta kap szereket figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarára.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője is azt mondta, az a legvalószínűbb, hogy olyan szereket használtak az amerikai sportolók, amelyek ugyan tiltólistán szerepelnek, de gyógyászati mentesség engedélyével, orvosi indokból egyes betegségekre alkalmazhatók, Ehhez megfelelő dokumentáció, valamint és a WADA-tól és a nemzetközi sportszövetségektől engedély kell. Magyar sportoló is rendelkezik hasonló engedéllyel – tette hozzá.

„Nem tilos szteroidot használni. A sportolót nem lehet rosszabb helyzetbe hozni azért, mert beteg, de nem kaphat olyan szert, amely a tiltólistán szerepel. Ha nem orvosi indokból, nem betegség miatt, engedély nélkül szedi a sportolót ezt a szert, az már megalapozhat tiltott teljesítményfokozást” - fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×