eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újra leszállóágban a magyar foci?

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint elsősorban a fiatal, akadémista labdarúgók számára hozott előrelépést a magyar válogatott Európa-bajnoki szereplése, de sokat ront a magyar labdarúgás megítélésén a klubcsapatok kudarca.

Hiába tart hetek óta az átigazolási szezon, a labdarúgó Európa-bajnokságon nyolcaddöntős magyar válogatott tagjaira egyelőre - egy kivétellel - nem csaptak le a nyugati klubok. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a fiatalok esetében látható mozgás, a Bolognához szerződő Nagy Ádámon kívül az akadémista korúak iránt is van érdeklődés.

„Pont az a típusú referencia jelent meg a magyar futballban, ami eddig hiányzott, nevezetesen, hogy van egy válogatott, van futball Magyarországon. Azt jelzi, hogy itthon is van futballképzés, hiszen itt indítottuk el azokat a fiatalokat, akik elérték a válogatott sikerét” - fejtette ki.

A sportközgazdász szerint azt még nem látni, hogy a jó játékosokat komolyabb áron, komoly csapatokhoz kerülnek-e, az átigazolási időszak még nyitva van, lehetnek még nagy igazolások is.

„Tudtuk, hogy kétesélyes az áttörő siker ezeknél a játékosoknál. Dzsudzsák Balázs rajta volt a futballtérképen, nem a semmiből jött, van referenciája az elmúlt időszakból. Egyelőre nem ő az első számú célpont a nagy csapatoknál” - emelte ki Dénes Ferenc.

Az, hogy a nemzetközi kupákban már csak egy magyar csapat van talpon, fájó pont a szurkolóknak és minden futballgazdasággal foglalkozó embernek, mert tovább kellett volna vinni az Európa-bajnokság sikerét – mondta a sportközgazdász.

„A klubcsapataink gyenge játékkal, nem túl neves ellenfelekkel szemben sorra estek ki. Ez megrázó. Mivel nagyobbak voltak a várakozások, nagyobb a csalódás is. A Videotonban még nagyon reménykedünk” - tette hozzá Dénes Ferenc.

A nemzetközi piac

Az angol labdarúgó-bajnokságba befolyó hatalmas pénzösszegek a kontinensen is megemelik a játékosok árait, így kelhetett el az argentin Gonzalo Higuaín 90 millió euróért Olaszországban - mondta a sportközgazdász, aki szerint még ennél is magasabb összegű átigazolás is várható.

„A futballipar átrendeződésben van. Életbe lép az a televíziós szerződés, amely irdatlan mennyiségű pénzt töm az angol futballba, amely egyébként nyereséges volt eddig is, ezt fejelik meg rengeteg összeggel” - emelte ki Dénes Ferenc.

Mindez elkezd beszivárogni az európai nagy, közepes és kis klubok felé, megváltoztatva a piaci viszonyokat, az árakat, így pénzfölösleg lesz. Kell egy-két év, mire a piac beáll a magasabb árszintre - vélekedett.

„Ez mindenkit húzni fog. Lehet tudni, hogy a Manchester Unitednál, az Arsenalnál, a Liverpoolnál több pénz van, mint eddig. Azt mondják, egy-egy játékosért fizessenek többet. Mindenki bekalkulálja az árnövekményt. Ez megy tovább is, ha a Juventushoz pénz megy, mindenki tudja, ott is van pénz. A közép-, illetve hasonló csapatok sem adják olyan áron a játékosokat, mint egy-két évvel korábban tették volna” - mondta el a sportközgazdász.

A Juventus az éves költségvetésének majdnem negyedét fizeti ki az argentin játékosért. Dénes Ferenc szerint ez nincs benne a rendszerükben, bár az elmúlt évek jó szereplései viszonylag helyrerázták őket, új a stadionjuk is.

„A Juventus talán az egyike azon nagyon kevés olasz csapatnak, amelyeknél hihető, hogy hellyel-közzel rendben vannak a pénzügyek, bár az olaszoknál ez mindig bonyolult kérdés. Azt sejteti ez a kifizetés, hogy egyszeri nagy bevételre számítanak, ami nem lehet más, mint Paul Pogba eladása” - árulta el Dénes Ferenc.

A francia középpályás esetleges klubváltása rekordot jelenthet.

„A Manchester United a legnagyobb kérő, de melegít és felkészül a Real Madrid is. Az biztos, hogy százmillió euró fölötti árról beszélünk, ennyiért már vinné a Manchester. Csúcsösszeggel fog távozni Pogba” - hangsúlyozta a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×