INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Felavatták az olimpiai falut

InfoRádió / MTI
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke jelenlétében avatták fel szerdán az olimpiai falut Rio de Janeiróban.

Az Olimpiai Park közelében, Barra da Tijucában fekvő faluban 31 épület 3604 lakásában lesznek elszállásolva a sportolók és hivatalos kísérőik. A 200 000 négyzetméteren elterülő és nagy zöld felülettel is rendelkező falu 17 950 férőhelyes. A játékokra mintegy 10 500 sportoló érkezik, s velük együtt edzők, szövetségi vezetők, a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői, illetve egészségügyiek töltik majd fel a falut.

A kivitelezés 232 milliárd forintnak megfelelő összegbe került, a költségeket a Caixa Ecomomica Federal állami pénzintézet állta.

"Ez az egyik legszebb olimpiai falu, amit valaha láttam" - lelkendezett Thomas Bach. - "A falu a játékok központja. Innen árad a játékok üzenete a kariókák, a brazilok és az egész világ felé. A sportolók életük egyik legnehezebb versenyére készülnek, de közben itt fognak lakni együtt, békében, s a béke és tisztelet üzenetét közvetítik majd a világ felé" - tette hozzá.

A falu épületei akadálymenetesek, napelemekkel felszereltek és a kivitelezésnél arra is ügyeltek, hogy az elfogyasztott vizet újrahasznosítsák - közölte a brazil sportminisztérium.

"Már most továbbítom a meghívót július 24-ére, a falu hivatalos megnyitó ünnepségére, amely büszkévé tesz bennünket" - mondta Carlos Arthur Nuzman, a szervezőbizottság elnöke.

A címlapról ajánljuk