eur:
370.17
usd:
344.90
bux:
47515.68
2023. május 31. szerda Angéla, Petronella

Vajda Attila ott lehet Moszkvában

Ugyan az olimpiai válogatóverseny szétlövésében kikapott, mégis ott lehet jövő héten a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon C-1000 méteren Vajda Attila.

Peking olimpiai bajnoka kenusa Szegeden Vasbányai Henrikkel szemben maradt alul, ám ahogyan a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szerdai közleménye fogalmaz, a moszkvai kontinensviadal nem tud választ adni arra, hogy utóbbi milyen erőt képvisel majd az egyes mezőnyben, hiszen az időrend miatt nem kivitelezhető a duplázás. Ugyanis Vasbányai Mike Róberttel C-2 1000 méteren is érdekelt lesz.

Az MKKSZ 39 fős csapatot hagyott jóvá a moszkvai Európa-bajnokságra, amelyet jövő péntektől vasárnapig rendeznek az orosz fővárosban.

Férfi kajak szakágban a válogatón triplázó Dombvári Bence az időrend miatt csak két számban rajtol a kontinensviadalon: Hufnágel Tiborral K-2 1000 méteren, valamint a négyessel száll vízre. K-1 1000 méteren a tavaly ifjúsági világbajnok, idén a felnőtt mezőnyben is remeklő Kopasz Bálint szerepel. Bár két számban, Szomolányi Mátéval K-2 200 és K-1 200 méteren is kvalifikációt szerzett Horváth Bence, az időrend miatt ő is csak az egyik számot tudja vállalni, az pedig a páros lesz. K-1 200 méteren így a válogatón második Birkás Balázs indulhat. A férfi szakág érdekessége, hogy a K-4 500 méteres csapathajóban szerepet kapott Tótka Sándor és Molnár Péter, akik Nádas Bencével és Somorácz Tamással ülnek majd egy hajóba.

"Fontosnak tartottam, hogy azok a versenyzők is szóhoz jussanak, akik csak szétlövésben maradtak alul. Mivel a K-4 500 méter most került vissza az Európa-bajnoki programba, így Tótka Sándorék ebben a számban kapnak lehetőséget" - mondta Storcz Botond felnőtt vezetőedző, aki kitért a K-4 1000 méteres egységet érintő válogatási elvre is. "A válogatási elvek szerint az olimpiai távú csapathajó akkor indulhat az olimpián ebben az összeállításban, ha az Európa-bajnokságon jó eredményt ér el. Hogy mi a jó eredmény? Ezt itt és most nem lehet egzaktul megfogalmazni, hiszen nem tudjuk, hogy milyen rivális egységek indulnak, kikhez kell viszonyítani a csapathajó teljesítményét" - tette hozzá Storcz Botond.

A női kenu, valamint a női kajak szakágban a válogatón nyertes versenyzők szerepelnek - egyetlen kivétel lehet. Storcz Botond ugyanis a női csapathajóban szeretné kipróbálni Vad Ninettát és Fazekas-Zur Krisztinát is, pénteken dönt arról, hogy milyen összeállításban szerepel majd a négyes a kontinensviadalon.

"A tavalyi évből tanulva látni szeretném, hogy ténylegesen melyik összetételben a legjobb a négyes. Ami az Európa-bajnokság után is változhat, bőven van időnk arra, hogy valóban tökéletes csapathajót rakjunk össze" - árulta el a vezetőedző.

Az Európa-bajnokságra készülő keret:

férfiak:

K-1:

----

5000 m: Solti László

1000 m: Kopasz Bálint

500 m: Nádas Bence

200 m: Birkás Balázs

K-2

---

1000 m: Hufnágel Tibor, Dombvári Bence

500 m: Tóth Dávid, Kulifai Tamás

200 m: Horváth Bence, Szomolányi Máté

K-4:

----

1000 m: Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila

500 m: Tótka Sándor, Molnár Péter, Nádas Bence, Somorácz Tamás

C-1:

----

5000 m: Kiss Tamás

1000 m: Vajda Attila

500 m: Kiss Tamás

200 m: Hajdu Jonatán

C-2:

----

1000 m: Vasbányai Henrik, Mike Róbert

500 m: Korisánszky Dávid, Mike Róbert

200 m: Lantos Ádám, Nagy Péter

C-4:

----

1000 m: Korisánszky Dávid, Varga Dávid, Sarudi Pál, Kiss Tamás

nők:

K-1:

----

5000 m: Bodonyi Dóra

1000 m: Fazekas-Zur Krisztina

500 m: Kozák Danuta

200 m: Douchev-Janics Natasa

K-2:

---

1000 m: Takács Tamara, Medveczky Erika

500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta

200 m: Douchev-Janics Natasa, Homonnai Luca

K-4:

----

500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna/Fazekas Krisztina/Vad Ninetta, Csipes Tamara

C-1:

----

200 m: Lakatos Zsanett

500 m: Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×