eur:
395.5
usd:
372.6
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Koszovó labdarúgó-válogatottja megnyerte első hivatalos meccsét

Koszovó labdarúgó-válogatottja első hivatalos mérkőzésén 2-0-ra legyőzte a Feröer-szigeteket péntek este, Frankfurtban.

Az európai szövetség (UEFA) május 3-án a budapesti, a nemzetközi szövetség (FIFA) pedig május 13-án a mexikóvárosi kongresszusán vette fel tagjai közé Koszovót.

A történelmi mérkőzésen Albert Bunjaku szerezte meg a vezetést a szünet előtt, majd a második félidő lefújása előtt Elbasanban Rashani volt eredményes. A koszovóiak első piros lapja a Manchester City játékosa, Bursant Celina nevéhez fűződik, akit a 37. percben állítottak ki.

"Nehéz meccset vártam, de tíz emberrel még annál is nehezebb volt. Keményen kell dolgoznunk, de a koszovói labdarúgás szép jövő előtt áll" - nyilatkozta a német FSV Frankfurt otthonában, a Volksbank stadionban rendezett mérkőzés után Albert Bunjaki szövetségi kapitány.

"Remek csapattá fogunk válni. Fiatalok vagyunk, és készen állunk, hogy folytassuk ezt a munkát, és jó eredményeket érjünk el" - mondta a kapus, Sami Ujkani.

A találkozót az országban a legjelentősebb sporteseménynek tartják a Szerbiától való 2008-as elszakadás óta.

A nemzetközi szövetség 2014 óta engedélyezte, hogy Koszovó nemzetközi mérkőzéseket játsszon FIFA-tagországok csapataival, de az eredményeket hivatalosan nem ismerték el. A koszovóiak korábban döntetlent játszottak Albániával és Haitivel, kikaptak Szenegáltól, Törökországtól és a Werder Bremen csapatától, valamint legyőzték Ománt.

Ebben az időszakban jugoszláv utódállamok klubcsapataival és válogatottjaival nem találkozhattak, Koszovó nemzeti jelképeit, zászlaját nem helyezhették ki a meccsek helyszínén, és nem játszhatták el a himnuszt.

A FIFA egyelőre nem döntötte el, engedélyezi-e, hogy olyan koszovói játékosok is pályára léphessenek a válogatottban, akik más ország színeiben már szerepeltek. A nemzetközi szabályok ezt nem teszik lehetővé, de a FIFA egyéni elbírálás alapján tehet kivételt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×