eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hétfőtől indul a csapat vívó-vb Rióban

A minél jobb eredmény elérése mellett a tapasztalatszerzés, a helyi viszonyok feltérképezése is hangsúlyos eleme lesz a hétfőtől szerdáig tartó férfi kard és női tőr csapat világbajnokságnak Rio de Janeiróban.

Ebben a két szakágban nem rendeznek csapatversenyt az olimpián, így a két szakág számára az év fő versenye a vb, amelyen a magyar küldöttségben három olyan vívó lép pástra, aki majd augusztusban, a nyári játékokon is.

Az indulókat már március közepén kijelölte a szövetség, de női tőrben a hónap végén változás történt: az olimpiai kvótás Knapek Edina helyére Lupkovics Dóra került. Az indoklás szerint Knapek régóta húzódó könyöksérüléssel küzd, és csak az áprilisi időszakban tud regenerálódni, százszázalékosan felépülni.

Így neki nem, de további három olimpiai résztvevőnek - Mohamed Aidának, valamint Szilágyi Áronnak és Decsi Tamásnak - az ötkarikás környezet felmérésére is lehetősége nyílik a világbajnokságon, amelynek második és harmadik napi - már érmekért zajló küzdelmeire - az olimpiai helyszínen, a 3-as Karióka Arénában kerül sor.

Ami az eredményességet illeti, tavaly a női csapat egyetlen - hosszabbításban esett - tussal maradt le a bronzéremről, de így is remekül helytállt, mivel nyolc év szünet után jutott el ismét az elődöntőig. A legjobb négy közé kerülés most is sikernek számítana.

A férfi kardozók egy éve a hetedik helyen fejezték be versenyüket, azt megelőzően azonban harmadikok voltak. Ebben a szakágban kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, több válogatott képes győzni, vagy legalább dobogós helyezést kivívni. A magyarok a mostani szezonban bronzérmet nyertek a budapesti világkupa-fordulón novemberben, majd januárban győztek Padovában, februárban viszont csak hetedikként zártak Varsóban, ugyanakkor az olimpiai kvalifikációs időszak elején, tavaly májusban Madridban is az élen végeztek.

Nehéz megjósolni, most mire lesznek képesek, de az eredmények alapján kijelenthető, hogy az éremszerzésre, s akár a győzelemre is esélyesek közé tartoznak.

A magyar indulók:

férfi kard:

Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Iliász Nikolász

női tőr:

Mohamed Aida, Hopka-Varga Gabriella, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra

A program (magyar idő szerint):

25., hétfő:

női tőr 32-es tábla 13.30

női tőr 16-os tábla 14.50

férfi kard 32-es tábla 15.00

férfi kard 16-os tábla 16.50

női tőr mérkőzések a 9-16. helyért 17.10

férfi kard mérkőzések a 9-16. helyért 19.00

26., kedd:

női tőr negyeddöntő 15.30

női tőr mérkőzések az 5-8. helyért 17.00

női tőr elődöntő 18.15

női tőr bronzmérkőzés 21.00

női tőr döntő 22.30

27., szerda:

férfi kard negyeddöntő 15.15

férfi kard mérkőzések az 5-8. helyért 16.30

férfi kard elődöntő 17.30

férfi kard bronzmérkőzés 20.00

férfi kard döntő 21.15

A tavalyi, moszkvai vb dobogósai és a magyarok eredménye:

férfi kard: 1. Olaszország (Aldo Montano, Diego Occhiuzzi, Luca Curatoli, Enrico Berre), 2. Oroszország (Alekszej Jakimenko, Venjamin Resetnyikov, Nyikolaj Kovaljov, Kamil Ibragimov), 3. Németország (Max Hartung, Matyas Szabo, Benedikt Wagner, Nicolas Limbach), ...7. MAGYARORSZÁG (SZILÁGYI ÁRON, SZATMÁRI ANDRÁS, DECSI TAMÁS, GÉMESI CSANÁD)

női tőr: 1. Olaszország (Elisa Di Francisca, Arianna Errigo, Martina Batini, Valentina Vezzali), 2. Oroszország (Larisza Korobejnyikova, Inna Gyeriglazova, Aida Sanyajeva, Julija Birjukova), 3. Franciaország (Isaora Thibus, Anita Blaze, Astrid Guyart, Pauline Ranvier), 4. MAGYARORSZÁG (MOHAMED AIDA, KNAPEK EDINA, VARGA GABRIELLA, JESZENSZKY SZILVIA)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×