eur:
385.36
usd:
355
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Lenyúlták Győrben Gyurta Dánielt

Immár félszáz A-szintes eredményt számlál a magyar úszócsapat – a győri országos bajnokság harmadik napján Rasovszky Kristóf csinált „előzetes” riói foglalást, és ha Bernek Péter nem ragaszkodik az 1500-as induláshoz (amire van esély), ő is tagja lesz az olimpiai együttesnek. Így a magyar úszóválogatott elérheti az álomszerű, 30-as létszámot is, azaz a legnépesebb sportági csapattá válhat.

A nap produkciója egyébként Cseh Lászlóé, aki a 3. legjobb időt úszta az idei világranglistán 200 pillangón, míg Gyurta Gergely a 6. helyre jött fel 1500 gyorson- olvasható a Magyar Úszó Szövetség közleményében. 

Cseh László brutális: a világranglista harmadik legjobb idejét úszta 200 pillangón, ahhoz képest, hogy csütörtökön a nap végén konkrétan támolygott a fáradtságtól, és most sem volt kipihent, sőt. Mégis... „Április közepén 1:56-on belül úszni önmagában nagy dolog, tavaly ilyenkor még 1:55.9-nél jártam, vagyis ez az 1:54.8 tényleg jó visszajelzés, pláne azok után, hogy tegnap totál kivoltam. Persze tisztában vagyok vele, az olimpián ennél jóval gyorsabbnak kell lennem, hogy bármire esélyem legyen egyáltalán, viszont ebből a teljesítményből tovább lehet építkezni.”

Kenderesi Tamásnak ezúttal esélye sem volt megszorítani a világbajnokot – tavaly, amikor nyáron volt az ob, meg is előzte óriási hajrával, most 1.3 másodpercet kapott tőle (1:56.17). „Az idén úsztam 1:55.7-et is, azaz voltam már jobb ennél – most ugyanazt éreztem, mint egy napja százon: az utolsó hossz, különösen az utolsó tizenöt méter elég karcos volt. Meg aztán ez nem az a korszak, mint 11-12 évesen, amikor folyamatosan és ugrásszerűen fejlődik az ember. Azon kell dolgoznom, hogy az utolsó ötvenen a hajrám visszajöjjön. Nem a téli térdsérülés miatt állok most így, bár nem volt kellemes, amikor januárban, merevítővel a lábamon a csapattársak rendre lehagytak. Azóta minden oké, viszont még szoknom kell a felnőtt-versenyeket, ezért London is fontos lesz.”

A szám harmadik klasszisa, Biczó Bence ezúttal is harmadik lett (1:57.76), és sokat kell javulnia, ha legalább Kenderesit meg akarja előzni Rióért. „Az első száz már rendben van, a másodikon kell gyorsulni, de ez most egy folyamat, London a következő állomás, és július harmadikáig él a remény, hogy javítsak.”

A nap másik slágerszáma a férfiak 1500 méteres viadala volt, amelyet Gyurta Gergely parádés produkcióval nyert meg, bőven 15 másodperc alá nyomva az időt (14:54.55). Ez hatodik a jelenlegi világranglistán, az ifjabbik Gyurta pedig végre újfent a fülig érő mosolyt ragaszthatta az arcára, amikor nyilatkozott: „Az edzőm (Philippe Lucas) azzal engedett el, hogy 400 vegyesen 4:14-et fogok úszni, 1500-on pedig 14:55-öt. Nos, ez szinte tökéletesen bejött, ebből is látszik, hogy mostanra teljesen sikerült egymásra hangolódnunk. Sokat segített, hogy a netanyai kisiklás után meg tudtuk beszélni a történteket, azóta már én is ki merem nyitni a számat, ha mondjuk fáradtabbnak érzem magam, és ő is igényli a visszajelzéseket. Egyébként azt hadd szögezzem le, hogy tizenkét évnyi munkát az itteni edzőimmel végeztem, azaz amit most érek el, abban ők is benne vannak vastagon, Philippe és az ottani világklasszis csapattársak arra jók, hogy a maximumot préselhessem ki magamból. Szerintem meglesz a tíz kilométer is, és akkor azon lesz a fókusz, meg az ezerötszázon – ha esetleg mégsem jönne össze nyílt vízen a kvóta, akkor viszont az ezerötre és a négyszáz vegyesre rakjuk a hangsúlyt.”

Bernek Péter viszont épp elmozgatni készül a hangsúlyt az 1500-ról: a BVSC kiválósága a mostani harmadik helye után első dühében azt találta mondani, hogy alighanem ejti ezt a számot, mert „túl hosszú”, és a 200-ra és a 400-ra akar koncentrálni, mert akkor azokon kellőképp fel tud gyorsulni (rövidpályán 400-on lett világ- és Európa-bajnok, ugyebár). Ez pedig zene lehet Rasovszky Kristóf füleinek, merthogy a Balatoni ÚE 19 esztendős titánja szintén vonal feletti idővel ért célba, azaz teljesítette a riói A-szintet. A 15:12.86 picivel gyengébb, mint Bernek egy korábbi eredménye, de... „Nem, még nem élem bele magam... Most úgy vagyok vele, örülök, hogy megvan a szint, viszont egyelőre a harmadik idő az enyém. Aztán meglátjuk” – mondta szerényen. Viszont alighanem őt is meg kell hívni olimpiai ruhapróbára.

A hölgyek között Kapás Boglárka teljesítette a szokásos triplát: az 1500 és a 800 után a 400 gyors koronáját is elnyerte, igaz, ezúttal volt a legkevésbé elégedett. „Az előző két szám jól sikerült, ma sajnos nem sikerült annyira jól elkezdenem az első kétszázat, ahogy terveztem, amin az edzőim nem csodálkoztak, hiszen edzésből érkeztünk, csak én gondoltam azt, hogy úgyis képes leszek megcsinálni. Gyakorolni kell még sokat, aztán ha formába lendülök, szerintem menni fog.”

A sprintszámokban a férfiaknál 50 mellen Financsek Gábor „lenyúlta” Gyurta Dánielt (14 század döntött a javára), míg a hölgyeknél Joó Sára győzött háton. A váltókban a győriek szépen leduplázták az aranyakat, és külön elismerés illeti Gyurinovics Fannit és Jakabos Zsuzsannát, akik öt perc alatt két százat sprinteltek végig, előbb a női, majd a mixed gyorsváltóban – Zsu ennek megfelelően kecsesnek ezúttal nem igazán nevezhető léptekkel jutott el az öltözőig...

A harmadik nap bajnokai

Férfiak

1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 14:54.55

200m pillangó: Cseh László (Eger) 1:54.85

50m mell: Financsek Gábor (Mohács) 28.33

Nők

400m gyors: Kapás Boglárka (UTE) 4:07.99

50m hát: Joó Sára (FTC) 29.39

4x100m gyors: Győr 3:48.93

(Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni, Dobos Dorottya, Janovitz Share Lee)

Mixed

4x100m gyors: Győr 3:33.45

(Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna)

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×