Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Platini megszólal: "Még elszántabb vagyok!"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága kiáll Michel Platini elnök mellett, akit a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai bizottsága csütörtökön 90 napra felfüggesztett tisztségéből.

Az UEFA közleményében leszögezi, minden szükséges lépést megtesz, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, és tisztázza a francia sportvezetőt.

Később, csütörtök esti nyilatkozatában Platini visszautasított minden állítást, amelyet a vele kapcsolatos határozat tartalmaz és úgy fogalmazott: meglepően homályos indokokkal függesztették fel 90 napra. Bejelentette, hogy egyrészt fellebbezni fog a döntéssel szemben, mert folytatni kívánja a munkát az UEFA élén, másrészt "a megfelelő módon, a megfelelő időben" továbbra is harcba kíván szállni a FIFA elnöki posztjáért.

"Szeretném, ha mindenki tisztában lenne a jelenlegi lelkiállapotommal: több ez, mint az igazságtalanság érzése, vagy bosszúvágy. Mostantól egy mély érzés, a rendíthetetlen dac munkál bennem. Még elszántabb vagyok, mint valaha, hogy megvédjem magamat az illetékes igazságügyi szervek előtt" - szögezte le Platini.

A 79 éves Joseph Blatter FIFA-elnököt - aki 17 éve áll a FIFA élén - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, s eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

A csütörtöki döntés nyomán az UEFA vezetését a spanyol Ángel Maria Villar vette át.