Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dárdai viszi tavaszi táncba az Öreg Hölgyet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dárdai Pált neveztek ki a Bundesliga 1-ben kiesőhelyen álló Hertha BSC sportigazgatója, Michael Preetz a csapat élére. A 38 éves Dárdai az utóbbi 50 év legfiatalabb magyar vezetőedzője egy, a világ legjobbjai közé tartozó külföldi bajnokságban.

A hajdanán Pécsről indult szakember - a Magyar Labdarúgó-szövetség azonnali tájékoztatása szerint - teljesíti az MLSZ-szel kötött szerződésében foglaltakat, továbbra is ő a szövetségi kapitány. Ha így vesszük, Európa legelfoglaltabb trénere lesz: senki más a kontinens szövetségi kapitányai közül nem irányítja egy topligás klub első csapatát is.

A feladathoz - a Berliner Morgenpost szerint elsősorban azért, mert nincs meg neki a Bundesliga 1-es vezetőedző kinevezéshez szükséges bizonyítványa, "magyarul" a pro licence - segítőtársat is kapott. Rainer Widmayer korábban, az évtized elején Markus Babbel segítőjeként dolgozott már a Hertha első csapatával, sőt egy DFB-kupamérkőzésen, 2011 decemberében, Babbel menesztése és Michael Skibbe érkezése között megbízott vezetőedző is volt.

A tekintélyes Kicker által igazi berlini közönségkedvencnek nevezett Dárdai az egyesület U15-ös csapatától lépett előre vezetőedzőnek. Elődje, Jos Luhukay 949 napon keresztül irányította a Herthát, amelynek teljesítménye az utóbbi hetekben-hónapokban visszaesett: az öreg Hölgynek is nevezett egyesület a legutóbbi hét Bundesliga-mérkőzésén mindössze négy pontot szerzett.

Dárdai Pál a szövetségi liga 1963 óta íródó történetében a hatodik magyar edző, Bédl János, Csaknády Jenő, Csernai Pál, Lóránt Gyula és Vincze Jenő után. Legutóbb, még 1991-ben dolgozott magyar a legmagasabb német osztályban vezetőedzőként: Csernai éppen a Herthát vezette.

Érdemes megjegyezni, hogy az úgynevezett topligákban, azaz az angol, a német, az olasz és a spanyol élvonalban a magyar labdarúgásban mérföldkövet jelentő 1986-os mexikói világbajnokság óta csak Kovács Ferenc (1986-1987, Las Palmas), Dunai II Antal (1986-89, Murcia), Kubala László (1986-1989, Murcia, Málaga, Elche), valamint Csernai Pál (1988 Eintacht Frankfurt, 1990-1991 Hertha BSC) dolgozott vezetőedzőként a magyar futballból indultak közül. Addigra, akárcsak mint most Dárdai Pál mögött, Kubala és Csernai mögött is több évtizedes külföldi tapasztalat állt.

A nem a legszűkebb elitbe tartozó, de a magyarnál erősebb bajnokságokban vezetőedzőként dolgozott Komora Imre (Olympiakosz Pireusz, Török Péterrel), Bicskei Bertalan (Luzern), László Csaba (Hearth of Midlothian, Charleroi) és Balogh Tibor (Charleroi, beugróként).

Dárdai Pál első mérkőzése a Hertha BSC élén a Mainz elleni, szombati, idegenbeli bajnoki mérkőzés lesz.