INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Birkózó Eb - Bácsi Péter is aranyérmes!

InfoRádió / MTI
Bácsi Péter aranyérmet nyert a kötöttfogásúak 80 kilogrammos súlycsoportjában a birkózó Európa-bajnokság zárónapján, vasárnap a finnországi Vantaában.

A magyar versenyző a kétszeres világbajnok török Selcuk Cebivel csapott össze a kötöttfogásúak 80 kilogrammos kategóriájának döntőjében, és amíg délelőtt akciót akcióra halmozott, addig ezúttal hihetetlen akarattal és küzdeni tudással múlta felül riválisát.

A finálé első pillanatától látszott, hogy nem lehet sok pontra számítani, állásból küzdöttek egymással a felek, ám nem tűnt úgy, hogy bármelyikük is felül tudna kerekedni. A bírók aztán előbb Bácsit intették meg, a térdelőhelyzetből azonban semmit sem tudott vele kezdeni a török, igaz, a szünet előtt fél perccel Cebi intését Bácsi nem tudta kihasználni.

A pihenő után is öldöklő küzdelem folyt a szőnyegen, Bácsi volt aktívabb és mozgékonyabb, s 3:43 percnél Cebit ismét megintették, ami már 1-0-s magyar vezetést jelentett. Az FTC birkózója a parterhelyzetből mindent megpróbált, de megint nem tudott emelni vagy pörgetni, húsz másodperccel később így állásból folytatódott a csata. A hajrá hősies küzdelmet hozott mindkét részről, Bácsi tudta, nem szabad engednie, hogy visszainthessék a bírók, ezért szakadatlanul ment előre, tolta ellenfelét, próbálkozott, de Cebi is jól állt a lábán. Az utolsó percben már mindkét sportoló nagyon elkészült erejével, Bácsi azonban továbbra is ment előre, ezzel pedig elkerülte az intést, és megnyerte élete második Európa-bajnoki címét.

"A délelőtt álomszerűen alakult, a jó sorsolásnak köszönhetően fokozatosan jöttek a nehezebb ellenfelek - nyilatkozott az MTI-nek Bácsi, miután fogadta Hegedűs Csaba szövetségi elnök és az egész csapat gratulációját. - Cebi irambirkózása nem igazán az én stílusom, de most ehhez kellett alkalmazkodni. A végén tisztában voltam vele, hogy nem fogok tudni akciót csinálni, így mentem, amíg csak bírtam." Hozzátette, hogy Finnországban szeret versenyezni, 2008-ban ugyanis Tamperében nyert.

"Azért most már jó lenne valahol máshol is győzni, mondjuk a szeptemberi világbajnokságon" - mondta.

Bácsi Péter pályafutásának negyedik Eb-érmét szerezte meg: 2008-as sikere után 2010-ben harmadik, míg egy évvel később második lett 74 kilogrammban.

Vasárnap korábban az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás megnyerte a 71 kilósok küzdelmeit, Szabó László pedig ötödik lett a 75 kilósok mezőnyében.

Bácsi Péter a magyar csapat negyedik dobogós helyét harcolta ki Vantaában, mivel Lőrincz aranyát megelőzően csütörtökön a szabadfogású Ligeti Dániel, majd pénteken a szintén szabadfogású Veréb István bronzérmet nyert.

A címlapról ajánljuk