INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A Barcelona súlyos igazságtalanság áldozata lett?

InfoRádió / MTI
Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke szerint súlyos igazságtalanság áldozata lett a klub, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) két átigazolási időszakra, azaz egy évre kizárta az egyesületet a hazai és nemzetközi átigazolásokból.

A FIFA fegyelmi bizottsága szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a tavaly lefolytatott vizsgálat szerint a katalán klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen.

Josep Maria Bartomeu szerint a FIFA egy olyan modellt büntetett meg, amely 35 éve sikeresen működik, és hozzátette, hogy nem kívánnak változtatni a rendszeren. Bartomeu azt is elmondta, hogy a Barcelona példáján számos más nagy klubot meg lehetne büntetni, ugyanakkor neveket nem árult el.

A FIFA emlékeztetett arra, hogy a szabálykönyv erre a területre vonatkozó pontjának 19. szakasza kimondja: egy játékost csak akkor lehet nemzetközi szinten átigazolni, ha betöltötte 18. életévét. Ugyanez a szakasz három, jól körülhatárolt kivételt említ, ezeket azonban csak az illetékes bizottság engedélyével lehet érvényesíteni.

A FIFA indoklása kiemeli: a mostani esetben az FC Barcelona tíz esetben is megsértette a 19. szakasz rendelkezéseit, és más játékosokkal kapcsolatban is vétett a versenyszabályok ellen.

Az egyesületet az átigazolásból való kizárás és a 450 ezer svájci frank (körülbelül 110 millió forint) pénzbírság mellett arra is kötelezték, hogy 90 napon belül legalizálja a kérdéses játékosok helyzetét.

A címlapról ajánljuk