eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

"Egy focistát nem lehet egy klubnak eladni, ha ő nem akarja"

Egy érvényes szerződéssel rendelkező labdarúgó csak akkor tárgyalhat leendő klubjával, ha jelenlegi egyesülete értékesíteni akarja - mondta az InfoRádiónak Pataky Tibor, a Careers Management Group menedzseriroda társtulajdonosa. Hozzátette: ha egy játékos nem egyezik bele az átigazolásba, akkor nem jöhet létre a transzfer.

Megvannak a szabályok arra, hogy mikor minek kell megtörténnie egy átigazolás előtt - mondta az InfoRádiónak Pataky Tibor. Ha valakinek élő szerződése van, akkor a két érintett klub - az eladó és a vevő - veszi fel a kapcsolatot.

A Careers Management Group menedzseriroda társtulajdonosa emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályai szerint élő szerződéssel rendelkező játékos csak a kontraktus lejártát megelőző fél évben tárgyalhat más klubbal.

Ha a játékjogot birtokló klub engedélyt ad a játékoznak, ő, illetve a menedzsere csak akkor tárgyalhat a saját feltételeiről.

A klubok rengeteg szempontot figyelembe vesznek, amikor egy játékost értékesítenek - mondta a szakértő. A labdarúgás olyan sokat fejlődött, hogy egy játékosnak szinte minden tekintetben kiemelkedőnek kell lennie, jó esetben nem lehet egyetlen átlag alatti tulajdonsága sem. Igaz ez a technikai, a fizikai és a mentális képességekre is - tette hozzá.

A kérdésre, hogy az átigazolással kapcsolatban kié a végszó, a szakértő azt mondta: a játékost kényszeríteni nem lehet semmire. Hiába egyezik meg a két érintett klub, ha a játékos nem szeretne a vevőhöz szerződni, akkor az üzletből nem lesz semmi.

Olyan van, hogy a játékos egyezik meg az új klubbal, aztán megvárja, hogy a két érintettnek sikerül-e dűlőre jutni egymással, de olyan is, hogy a két csapat megállapodik, de a játékos miatt nem jön létre, vagy késik az üzlet.

A kérdésre, mekkora kihívást jelent az orosz bajnokságból értékesíteni egy játékost, Pataky Tibor azt mondta: az orosz bajnokság egyre erősebb, egyre több benne a pénz. Persze azok a csapatok, amelyek részt tudnak venni az európai kupákban, jobban szem előtt vannak, mert "fejlett futballcivilizációkban" nemigen közvetítik az orosz bajnokság meccseit.

Azok a játékosok tehát, akik nem kerülnek ki a nemzetközi porondra, háttérbe szorulnak - ismerte el a szakértő.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×