eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az A és a B próbán is megbuktak a fehérorosz kalapácsvetők

Pozitív lett a két olimpiai érmes fehérorosz kalapácsvető, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon doppingtesztje. A sportolók versenyjogát felfüggesztik - közölte Brüsszelben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke.

"Tesztelték őket és pozitív lett. A és B tesztet is végeztek" - jelentette ki Lamine Diack, az IAAF elnöke az AP amerikai hírügynökségnek a pekingi olimpián ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijról és a bronzérmes Ivan Tyihonról.

"Az IAAF számára ez egyértelmű. Felfüggesztés következik" - fogalmazott Diack. Az ügy most a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elé kerül, a szervezet vizsgálatot folytat az ügyben, fegyelmi testülete a hónap végén ül össze. A fehérorosz atlétikai szövetség korábban közölte: a két atléta visszautasítja a vádakat.

A pekingi olimpián kalapácsvetésben második fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij, valamint a mögötte harmadik honfitársa, Ivan Tyihon kizárása esetén az eredetileg negyedik Pars Krisztián kapja meg az olimpiai ezüstérmet.

Vagyim Gyevjatovszkijtól és a bronzérmes Ivan Tyihontól az augusztus 17-i pekingi döntő után vettek mintát, amelyben túl magas volt a tesztoszteronszint. A magyar szövetség korábban nem hivatalos, ám számára megbízható forrásból úgy értesült, hogy az A próba mindkét versenyző esetében pozitív lett.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója akkor azt mondta: tesztoszteronnal történő lebukás esetén minden esetben szükség van időigényes, úgynevezett izotópos vizsgálatra, hogy kiderüljön: kívülről került-e a versenyző szervezetébe a tiltott szer, vagy pedig biológiai okai vannak a normálistól eltérő, magas értéknek. Utóbbi esetben további - a korábbi vizsgálatokhoz kapcsolódó - összehasonlító elemzéseket kell végezni. Ha kívülről került a tesztoszteron a szervezetbe, akkor egyértelmű a csalás.

Pekingben a szlovén Primoz Kozmus 82,02 méterrel diadalmaskodott, Gyevjatovszkij 81,61-et, Tyihon pedig 81,51-et dobott, Pars 80,96-tal lett negyedik. A 31 éves Gyevjatovszkij a 2000-es sydneyi olimpián már lebukott, akkor nandrolonhasználat miatt 2002 szeptemberéig eltiltották. A 32 éves Tyihon korábban háromszor nyert világbajnokságot, négy évvel ezelőtt Athénban ezüstérmes lett.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×