eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Õrült csatában ezúttal a törökök buktak el a végén

Németország válogatottja bejutott az osztrák-svájci közös rendezésű futball Európa-bajnokság döntőjébe, miután egy hihetetlenül izgalmas mérkőzésen 3-2-re győzött Törökország ellen. Philipp Lahm az utolsó percben szerezte meg a győztes gólt. Joachim Löw kapitány fiai a vasárnapi fináléban a orosz-spanyol mérkőzés továbbjutójával játszanak.

A törökök egy újabb feltámadásban reménykedhettek a szerdai meccs előtt, másban nem is nagyon bízhattak, hiszen majdnem egy csapatra való játékos hiányzott sérülés vagy eltiltás miatt. Szinte az összes eddigi kulcsjátékos: Nihat, Arda, Tuncay és Volkan kapus is lemaradt a meccsről.

Fatih Terim szövetségi kapitány ezer sebből vérző együttesének harci szellemét azonban ez sem csökkentette. A Nihatot helyettesítő Semih Sentürk a mérkőzés előtt azt mondta, hogy a sérültek és az eltiltottak hiánya nagy veszteség, de akik a helyükre lépnek, az utolsó leheletükig harcolni fognak. A németeknél minden szép és jó volt a meccs előtt, a sérültek felépültek, az eltiltott Joachim Löw szövetségi kapitány pedig visszatérhetett a kispadra.

Alakult az újabb török csoda


Látványosan kezdett a török gárda, az első perctől kezdve letámadta a német együttest. Csak úgy záporoztak a török bombák Lehmann kapuja felé. Fatih Terim mester tanítványai kétszer eltalálták a felső lécet, a harmadik kísérlet már betalált. Kazim immár másodszor bombázta szét a felső kapufát, a lepattanó labdát Ugur Boral lőtte kapura, a gólhoz azonban kellett a német hálóőr is, mivel a bőrgolyó Lehmann lábai között vánszorgott a kapuba (0-1).

A németek azonban nem lennének németek, ha feladták volna, azonnal ellentámadásba lendültek, és pár perc elteltével ki is egyenlítettek. Podolski és Schweinsteiger lemásolta a német csapat Portugália elleni első gólját: a Bayern fiatal csatára a szélről adott középre, hirtelenszőke klubtársa pedig öt méterről a török kapuba perdített (1-1).

A törököket nemhogy letörte volna, feldobta a német találat. Továbbra is támadásban maradtak, és az újabb lövések jelezték, hogy itt nem beszélhetünk A és B csapatról, hiszen a félholdas együttes az első félidőben az Európa-bajnokság eddig legjobb török játékát produkálta. A németek visszafogottan játszottak, látszott, hogy meglepte őket a török offenzíva. Fatih Terim újfent feltüzelte fiait a csatára.

A szünetben Joachim Löw láthatóan rendezte a sorokat, játékosai a szélsővédő Lahmmal az élen egyre több támadást vezettek. A törökök visszafogottabban játszottak a második játékrész elején. Lahm akár egy tizenegyest is kiharcolhatott volna, miután Sabri buktatta, azonban Busacca játékvezető másként gondolta.

A fanatikus törökök mentek előre

Tíz perccel a meccs vége előtt megszerezték a németek a vezetést: újra Lahm húzott el a szélen, beadása után pedig Klose felejt a rosszul kijövő Rüstü hálójába (2-1).

Úgy tűnt, újra feltámadnak a törökök: ezúttal a remekül játszó Sabri gyötörte középre a labdát, Semih pedig a bámészkodó Lehmann kapujába perdített (2-2).

A fanatikus törökök mentek előre, próbálkoztak, gólt azonban a németek szereztek. Újfent a németek legjobbja, Lahm robogott el a balszélen, középre adott Hitzlspergerhez, a középpályás visszaadta a labdát a Bayern szélsőjének, aki védhetetlenül Rüstü kapujába bombázott (3-2).

Az újabb csoda tehát elmaradt, de a török labdarúgás ragyogó eredményeként - a 2002-es világbajnoksághoz hasonlóan - ezúttal is bronzéremmel térhetnek haza fanatikus szurkolóik közé a török futballisták.

A németek készülhetnek a döntőre, 1996 után játszhatnak újból finálét Európa-bajnokságon, ezúttal a spanyol-orosz meccs győztesével mérkőzhetnek az aranyéremért. A Nationalelf korábban három Eb-aranyat szerzett.

Jegyzőkönyv

Németország-Törökország 3-2 (1-1)


Németország: Jens Lehmann - Arne Friedrich, Per Mertesacker, Christoph Metzelder, Philipp Lahm, - Bastian Schweinsteiger, Michael Ballack, Thomas Hitzlsperger, Simon Rolfes (Tortsten Frings 45.) - Miroslav Klose (Marcell Jansen 91.), Lukas Podolski

Törökország: Rüstü Recber - Sabri Sarioglu, Gökhan Zan, Mehmet Topal, Hakan Balta - Ugur Boral (Gökdeniz Karadeniz 84.), Mehmet Aurélio, Colin Kazim-Kazim (Tümer Metin 91.), Hamit Altintop, Ayhan Akman (Mevlüt Erdinc 79.) - Semih Sentürk

Gól: Ugur Boral (22.), Bastian Schweinsteiger (26.), Miroslav Klose (79.), Semih Sentürk (88.), Philipp Lahm (90.),

Sárga lap: Semih Sentürk (53.)

A meccs legjobbja az InfoRádió szerint: Philipp Lahm

Bár a török válogatott több tagja is remekelt az elődöntőben, választásunk Philipp Lahmra esett, aki utolsó percben szerzett góljával eldöntötte a meccset, de az egész meccsen kitűnően teljesített, és adott egy gólpasszt is.

Philipp Lahm 1983. november 11-én született Münchenben. Az FT Gern Münchenben kezdte a pályafutását. 1995-ben, 12 éves korában a Bayern München kölyökjátékosa lett. Majdnem végigjárta a szamárlétrát, a 2002-2003-as szezonban már az amatőrcsapatban játszott. A profik közé, a 2003-as bajnokcsapatba, azonban nem fért be bajnokin, igaz, egyetlen percre a Bajnokok Ligájában bemutatkozhatott csereként.

Mivel Bixente Lizarazu mögött kevés lehetőség várt rá, a Stuttgart két évre kölcsönvette. Eleinte Andreas Hinkel tartalékjának szánták jobbhátvédként, ám a jobblábas hátvéd aztán olyan jól futballozott, hogy "törzstag" lett a csapatban - a védelem bal oldalán.

Az utánpótlás-válogatottban is szerepelt játékost Rudi Völler 2004 tavaszán, a horvátok elleni találkozó előtt meghívta a keretbe. Lahm aztán a - Kicker szerint - a mezőny legjobbjaként debütált. Ezek után nem volt meglepő, hogy az összes játékpercet a pályán töltötte az Eb-n.

2005. május 16-án súlyos szalagszakadást szenvedett a jobb térdében, a Bayernbe sérülten is visszarendelték. A Bielefeld ellen november 18-án, azaz fél esztendő múltán térhetett vissza, azaz akkor debütált a rekordbajnok nagycsapatában.

A vb-n a Costa Rica elleni meccsen Lahm fantasztikus jobblábas gólja indította a bronzéremig tartó útnak a csapatot. A 2006-os viadalon végig remekelt, a torna All-Star csapatába is bekerült, és ezt követően már klubcsapatában is fix csapattag lett, aki mindkét oldalon megállja a helyét a védelem szélén.

Bár az Eb előtt arról lehetett hallani, hogy elvágyódik a Bayernből, és a Barcelona szívesen látná, május végén 2012-ig meghosszabbította szerződését a münchenieknél.

Joachim Löw is bízik benne, az Eb-n nyújtott teljesítménye alapján egyáltalán nem érdemtelenül. A törökök elleni volt a 43. válogatott meccs, és a harmadik gólja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×