eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A tizenegyespárbaj tudománya

Ha valamennyi, a labdarúgó Európa-bajnokság még hátralévő meccsén tizenegyespárbaj dönt, a török válogatott a legesélyesebb az aranyéremre - véli John Billsberry, a távoktatással foglalkozó Open University professzora, a büntetőpárbajokat elemző honlap alapítója.

A klubokban és a válogatottakban is a tapasztalt, nevesebb játékosok lövik a sorsdöntő büntetőket, azonban a statisztikai adatok szerint egy fiatal, kevésbé ismert futballista nagyobb eséllyel talál be a hálóba 11 méterről - állítja a professzor, a

John Billsberry szerint a fiatalabb játékosokat nem követi annyira a média figyelme, így nyugodtabban állhatnak oda a labda mögé, és nagyobb százalékkal értékesítik is a tizenegyeseket, mint a híresebb és idősebb labdarúgók. A futball történelmében nem egy olyan játékos rontott büntetőt, akit csapata legjobbjának tartottak, elég csak Roberto Baggio 1994-es vb-döntőn fölé lőtt tizenegyesére, David Beckham Portugália elleni hibájára, vagy Andrij Sevcsenkónak a 2005-ös BL-döntőn kihagyott lövésére gondolni.

Egy sztárjátékost jobban befolyásolhat az, ha arra gondol a lövés előtt, hogy milyen következménye lesz egy esetleges hibának, ezek után pedig megremeghet a lába, és jobban hajlamos valóban hibázni.

A statisztikák szerint az angolok a legrosszabb tizenegyeslövők a nagy futballnemzetek között: mindössze 17 párbajt nyertek meg a Háromoroszlánosok. Az elmúlt öt világversenyen háromszor is büntetők döntöttek az angolok meccsén, és mindháromszor alulmaradtak Owenék.

A legjobb mutatóval, 73 százalékkal az argentinok állnak, bár a 2006-os vb-n éppen büntetőkkel kaptak a németek elleni negyeddöntőben. A Nationalelf áll a második helyen, a büntetőpárbajok 71 százalékát megnyerték, ez pedig az ellenfeleket is kellően nyomasztja, hiszen ha tizenegyeseket kell lőni a meccs eldöntésére, a németek riválisai úgy érzik, alig van esélyük.

Ennek ellenére, ha a szerdai Eb-elődöntő is büntetőkkel dőlne el, a professzor szerint a törökök lennének az esélyesek, mivel csapatukban kevesebb a híres labdarúgó, akik biztosabb lábbal hajthatnák végre a tizenegyeseket. John Billsbery előrejelzése szerint a másik elődöntőből az oroszok juthatnak a fináléba a büntetőpárbajt követően, a döntőben pedig a félholdasok nyerhetnek, ha tizenegyesekre kerül sor a már vázolt elvek miatt.

A professzor ugyanakkor szólt arról is, hogy a spanyoloknak plusz lökést adhat az, hogy az olaszok elleni negyeddöntőt büntetőkkel nyerték meg, ezek után már azt érezhetik, bárkit legyőzhetnek.

A statisztika szerint a 22 évnél fiatalabb futballisták 85.2 százaléka, a 23 és 28 év közöttiek 77.6 százaléka, míg a 29 évnél idősebbek 78.1 százaléka talál be a tizenegyesből. A csatárok 83.1, a középpályások 79.6, míg a védők 73.6 százaléka értékesíti büntetőjét.

John Billsbery azt is kimutatta, ha egy csapat kihagy egy tizenegyest, majd a másik alakulat is ront, a legtöbb esetben az első együttes nyeri meg a párbajt.

A professzor szerint a kapusok fizikailag képtelenek védeni a két felső sarokba tartó lövéseket, míg azok a játékosok nagyobb eséllyel veszik be a kaput, ha nem foglalkoznak a hálóőrrel, mintha megpróbálják kitalálni, hogy melyik irányba vetődik.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 19:40
×
×
×
×