eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Belebukott az Eb-kudarcba Roberto Donadoni

Az olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) menesztette Roberto Donadoni szövetségi kapitányt az Európa-bajnoki kiesést követően - értesült a BBC. A hírt a szervezet nem erősítette meg.

A brit közszolgálati médium közlése szerint a szervezet azok után döntött így, hogy a spanyoloktól büntetőpárbajban elszenvedett vereség után egyre több találgatás jelent meg a szövetségi kapitány jövőjével kapcsolatban.

A BBC szerint az olasz szövetség már értesítette is az edzőt a döntésről, de honlapján még nem erősítette meg a kirúgás tényét. A szervezet szóvivője csak annyit közölt, hogy még nem született hivatalos döntés.

Roberto Donadoni az Eb előtt hosszabbította meg két évvel szerződését, de a kontraktusban van egy olyan passzus, amely szerint 10 napon belül mindkét fél felmondhatja a megállapodást következmények nélkül.

Korábban annyit lehetett tudni, hogy az olasz szövetség elnöke, Giancarlo Abete pénteken ül le tárgyalni a 44 éves szakvezetővel a jövőről, mert nem akartak a kudarc után hirtelen döntetni. Donadoni a vasárnapi negyeddöntő után kiemelte: magától nem mond le.

Az olasz sajtó közben már arról ír, hogy Marcello Lippi, a 2006-ban világbajnoki címet szerzett edző tér vissza a Squadra Azzurra kispadjára, és több, a nemzeti együttestől visszavonult játékost, Alessandro Nestát és Francesco Tottit is ráveheti a folytatásra.

A vb-aranyérmes olasz együttes bár a negyeddöntőig eljutott, korántsem nyújtott meggyőző teljesítményt az Eb-n. Az égszínkékek a hollandoktól elszenvedett 3-0-s, már-már megalázó vereség után közel álltak ahhoz, hogy a csoportból se jussanak tovább, de a Románia elleni találkozón Buffon még mentette a csapatot azzal, hogy Mutu tizenegyesét hárította. A franciák elleni ki-ki meccsen megvillantott valamit két évvel ezelőtti önmagából az itáliai alakulat, de tegyük hozzá, több mint egy órán keresztül emberelőnyben futballoztak Pirlóék a motiválatlan és még nagyobb csalódást okozó gallok ellen.

A spanyolok ellen pedig a taktika felét megvalósította az olasz csapat, ugyanis nem kapott gólt, ám támadásban rendkívül bátortalanul játszott, alig jelentett veszélyt Iker Casillas kapujára.

A kudarcért sokan a szinte észrevehetetlen támadót, Luca Tonit okolják, aki a Bayernben házigólkirály volt, az Eb-n azonban csak egy lesgólt szerzett. A taktika pedig rá épült, és Donadoni akkor sem változtatott ezen, amikor látta, hogy a hórihorgas csatár nincs formában. A sérülések sem kímélték az együttest, hiszen Fabio Cannavaro a torna előtt kidőlt, míg Barzagli sem játszhatott a negyeddöntőben, a középpálya két vezére, Prilo és Gattuso pedig eltiltás miatt csak a lelátóról figyelte a spanyolok elleni meccset. Ugyanakkor a négy meccsen szerzett három gólra és a mindössze egy győzelemre ez sem lehet mentség.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×