eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Wolfgang MoMo Handl/Gödöllői Királyi Kastély/Facebook

Sisi-kincsek Gödöllőn: tornanadrág, keresztelő ruha és hajszálak

Már látható a Schönbrunn kincsei című időszaki tárlat a Gödöllői Királyi Kastélyban. A kiállításon mintegy kétszáz, Bécsből érkezett, Erzsébet királynéhoz és családjához köthető személyes tárgyat mutatnak be. Van olyan relikvia, amit először Gödöllőn láthatnak az érdeklődők – hívta fel a figyelmet Ujváry Tamás, az intézmény ügyvezető igazgatója.

A Gödöllői Királyi Kastélyban megtekinthető Schönbrunn kincsei időszaki kiállítás a királyné életét mutatja be egészen gyermekkorától az Erzsébet halála után, a körülötte kialakuló „mítoszig” – mondta Ujváry Tamás. A bécsi schönbrunni kastély gyűjteményéből érkezett több mint kétszáz kiállítási tárgy között olyan különlegességek is szerepelnek, mint Erzsébet királyné keresztelő „ruhácskája”, tornanadrágja, de megcsodálható a királyi család több használati tárgya.

Erzsébet királyné legendás szépségét illetően a gödöllői intézmény igazgatója megjegyezte, amikor a műtárgyak kicsomagolásakor előkerült az uralkodó alsóneműje, nem akartak hinni a szemüknek, mert annak derékmérete csaknem megegyezett a bokamérettel, de végül kiderült, hogy nem egy hibás darabról van szó, a legendák pedig igazak, miszerint

a királyné olyan karcsú volt, mintha két bokányi lenne a dereka.

A tárlaton megtekinthető Ferenc József édesanyjának aranykarkötője is, amelyen gyermekeinek, így magának az osztrák császárnak is a hajszálai lettek elrejtve egy-egy kristály alá.

"Olyan különleges tárgyakkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kiállításon, amelyeket testközelből nagyon ritkán, vagy sosem lehet megnézni – fűzte hozzá Ujváry Tamás. Hozzátette: a kiállítási tárgyak mindegyike a bécsi Schönbrunnból érkezett, de a döntő többségük ott sincs kiállítva, így akadnak olyan tételek, amiket Gödöllőn nézhet meg elsőként a nagyközönség. A tárlatra év végéig várják az érdeklődőket a hét minden napján a Gödöllői Királyi Kastélyba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×